Nemesen egyszerű és ellenállhatatlanul finom a kir és a kir royal, a franciák első számú aperitif itala. Eredetileg jéghideg bor vagy pezsgő és édes feketeribizli likőr keveréke, de ma már rengeteg változata létezik.

A világhírűvé vált italt egy leleményes polgármester, bizonyos Félix Kir (1876-1968) "találta fel", aki a burgundiai Dijon városának első embereként a régió két kiemelkedő és jellegzetes termékét, a bort és a feketeribizlit ötvözte köszöntő itallá, és a különféle fogadásokon külföldi vendégeinek és különféle delegációknak ezt kínálta. 

A klasszikus kir, ami borral készül, természetesen tovább finomodott, és megszületett a kir royal - vagyis a királyi változat -, amiben jéghideg száraz pezsgő veszi át a bor helyét. A gyöngyöző, nagyon friss és aromás ital gyorsan hatalmas siker lett, és a feketeribizli mellett a szedres, őszibarackos és epres ízesítés is megjelent, sőt Dél-Franciaországban és Korzikán virágos változatokkal - ibolyás, rózsás és levendulás - kirekkel is találkozhatunk, elsősorban a turisták kedvére, a helyiek mindenhol ragaszkodnak creme de cassis-hoz, vagyis az édes, sűrű feketeribizli likőrhöz.

Mindenképpen érdemes kipróbálni ezt az isteni és egyszerű borkoktélt, de ne feledjük, hogy a pezsgő önmagában is könnyen fejbe száll, édes likőrrel megfejelve pedig fokozódik ez a hatás a likőr cukor- és alkoholtartalma miatt, különösen akkor, ha melegben és aperitifként, vagyis üres gyomorral kortyoljuk. Szóval mértékkel és okosan ezzel a bódító itallal...

Kir royal

Hozzávalók:

  • 2 cl creme de cassis (feketeribizli likőr)
  • 12 cl száraz pezsgő

Elkészítés: A likőrt egy pezsgőspohár aljára öntjük, majd feltöltjük a jéghideg pezsgővel.