Írd be, mit keresel:

Selymes és krémes barackleves hűsítő mentával

A nagy melegben szívesen elkanalazgatunk egy jól lehűtött gyümölcslevest ebédre, vacsorára, vagy éppen csak a nassolás kedvéért. A gyümölcsök közül most a finom, édes őszibarackot választottam a frissítő, nyári finomsághoz.

Cookta - 2017.08.12.
Selymes és krémes barackleves hűsítő mentával

A hideg gyümölcsleveseket minden formában nagyon szeretjük, ezért gyakran készítek, mert akár könnyű desszertként is bevethetőek. A zamatos és lédús őszibarackból most könnyű krémlevest főztem: a gyümölcsöt mézzel karamellizáltam, majd pár perc főzés után leturmixoltam, tejszínnel selymesítettem. A fahéj és szegfűszeg mellett most menta és fehérbor is került bele, amitől nagyon kellemesen aromás és hűsítő lett.

Forrás:
Kard Éva

A jól lehűtött krémlevest pörkölt dióval megszórva tálaltam. Persze a pörkölt diót el is hagyhatjuk, igaz, szerintem ez nagy kár lenne, mert nagyon jól illik a leveshez, kellemesen illatos és roppan a fogunk alatt, ahogy a finom és frissítő levest kanalazgatjuk.

Forrás:
Kard Éva

Mentás őszibarackkrémleves pörkölt dióval

Hozzávalók:

  • 4-5 db sárga húsú őszibarack 
  • 1 marék mentalevél
  • 4-5 evőkanál méz
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 kisebb darab fahéj
  • 4 db szegfűszeg
  • 3 dl fehérbor
  • 3 dl víz
  • 2 dl habtejszín

Elkészítés: A baracknak húzzuk le a héját, majd vágjuk fel kisebb darabokra.

Egy edényben hevítsük fel a mézet, majd adjuk hozzá a feldarabolt őszibarackot, és karamellizáljuk pár percig. Ezután öntsük fel a borral és a vízzel, adjuk hozzá a mentát, a fahéjat, a szegfűszeget és a vaníliás cukrot, majd főzzük kb. 10 percig. Közben kóstoljuk meg, és ha szükséges, cukorral vagy édesítőszerrel ízesítsünk utána.

Amikor a barack puhára főtt, szedjük ki a mentát és a fűszereket, majd adjuk hozzá a tejszínt, és turmixoljuk össze, vagy botmixerrel pépesítsük. Ezután egy szitán szűrjük át, hogy selymesen krémes legyen a leves, majd hűtsük ki teljesen.

Közben pörköljük meg a diót. 2-3 marék diót tördeljünk kisebb darabokra, majd tegyük egy serpenyőbe, és közepes lángon, állandó kevergetés mellett pár perc alatt pörköljük meg. Arra figyeljünk, nehogy közben megégjen, inkább többször vegyük le egy pillanatra a tűzről. A megpörkölt diót kicsit morzsoljuk össze a tenyerünk között, hogy a héj nagyjából leváljon róla.

Tálaláskor a jól lehűtött krémlevest szórjuk meg a pörkölt dióval, majd úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.