Írd be, mit keresel:

Tepsis csirke görögösen – citromos pácban sütve

A görögök tepsis csirkéje, a kotopoulo lemonato valóságos remekmű: annyira szaftosra és puhára sül a hús, hogy valósággal szétolvad a szájban, kellemesen fűszeres és citrusos, ideális családi ebédre, de ünnepi alkalomra is, ráadásul nagyon egyszerűen összeállítható fogás.

Cookta - 2017.08.12.
Tepsis csirke görögösen – citromos pácban sütve

Ennek a tepsis csirkének a titka egy viszonylag híg pác, amiben először csak érlelődik a pipihús, majd némi elősütés után ebben is sül fantasztikusan puhára, és biztosak lehetünk benne, hogy még a sovány csirkemell sem szárad ki. Ha van csirkénk és krumplink otthon, akkor nyugodtan neki is állhatunk, mert a többi alapanyag biztos megvan hozzá. Mustár, méz, citrom, fokhagyma, olívaolaj, némi zöldfűszer egy kis vízzel és joghurttal összeturmixolva – ezzel a módszerrel egy öntethez hasonló páclevet kapunk, amibe könnyedén beleforgathatjuk a húsokat, és a sütés alatt is locsolhatjuk vele.

A csirke körete a vele sült krumpli, de nyugodtan thetünk még bele pár szem cukkinit, apróbb paradicsomot vagy pár szem olajbogyót, de akár cikkekre vágott zsenge hagymával is gazdagíthatjuk ezt a mediterrán, nyárias tepsis fogást.

Görög citromos csirke vele sült krumplival

Hozzávalók:

  • 2 csirkecomb és 2 csirkemell
  • 60 dkg burgonya

A páckoz:

  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 citrom
  • 1 teáskanál szárított oregánó
  • 1 teáskanál kakukkfű
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 dl joghurt
  • 1/2 dl víz
  • só, bors

Elkészítés: A páchoz az egyik citrom héját lereszeljük, mindkét citrom levét kifacsarjuk, és egy mixerbe tesszük az olívaolajjal, a kakukkfűvel, az oregánóval, a mustárral és a mézzel, sózzuk, borsozzuk, felöntjük a joghurttal és a vízzel, és 1 perc alatt összeturmixoljuk.

A combokat és a melleket is félbevágjuk, egy tálba tesszük, ráöntjük a pácot, összeforgatjuk, és lefedve legalább 1 órára a hűtőbe teszük – de még jobb, ha egy egész éjszakát pácolódik a hús.

A csirkedarabokat kivesszük a pácból, és áttesszük egy tepsibe, alufóliával lefedjük, és 200 fokos sütőben 30 percet sütjük. 

Közben a krumplikat meghámozzuk, megmossuk, ízlés szerint felkockázzuk, szeleteljük vagy cikkekre vágjuk, megsózzuk, borsozzuk, 1 evőkanál olajjal meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk.

A csirkéről levesszük a fóliát meglocsoljuk a visszamaradt páccal, rászórjuk a krumplit, és a fóliát visszatéve még 20 percet sütjük, majd a fóliát levéve 10-15 perc alatt készre sütjük.

Ízlés szerint friss citromot kínálhatunk mellé tálaláskor.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.