A csupa gyümölcs morzsasüti a legegyszerűbb és a legfinomabb desszertek egyike. A legszívesebben kihasználnánk a szezont, és mindenféle gyümölccsel folyton ezt sütnénk, de a nyári nagy melegben nincs mindig kedvünk begyújtani a sütőt. A jó hír, hogy serpenyőben is elkészíthető, egy kis trükkel, és hogy a mérleget se kelljen elővenni, kanalas mércével.

Szaftosra sült illatos gyümölcs, a tetején ropogós morzsás tésztával, amit gyakorlatilag bármilyen gyümölccsel elkészíthetünk – ez a crumble, aminek most már serpenyős változata is létezik. Nemcsak azoknak ajánljuk, akik nem szeretnék még a sütővel is emelni a konyha hőmérsékletét, de azoknak is jól jöhet, akiknek nincs sütőjük – például a nyaralóban, esetleg diákoknak az albérletben.

A gyümölcsöket és a morzsát is lehet variálni, fűszerekkel gazdagítani, ezért is nagyon jó desszert a morzsasüti. Mi most egy nektarinos-ringlószilvás változatot mutatunk, amit mandulával és zabpehellyel készült morzsa koronáz. Nagyon kellemes és gyors nyári finomság, ha hedonista üzemmódra kapcsolunk vagy vendégeket várunk, akkor egy gombóc vaníliafagyival is tálalhatjuk.

Nyári crumble gyümölcsösen

Hozzávalók:
A ropogós morzsához:

  • 10 evőkanál zabpehely
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál liszt
  • 8 evőkanál darált mandula
  • 5 evőkanál víz
  • 3 dkg vaj

A gyümölcsös réteghez:

  • 4 nektarin
  • 6 nagyobb ringlószilva
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 evőkanál víz

Elkészítés: A morzsához a zabpelyhet, a cukrot, a lisztet és a darált mandulát egy tálba kanalazzuk, ujjainkkal összekeverjük, majd apránként, kanalanként hozzáadjuk a vizet, közben ujjbegyünkkel elkezdjük összemorzsolni az alapanyagokat. A víz miatt kicsit kevesebb vaj kell, de a vajat nem tudjuk teljesen kispórolni, de így mindenesetre kicsit kevebb kalória lesz a desszertben, a morzsa pedig ropogósabb lesz. A vajat is hozzáadjuk, és tovább morzsoljuk, míg darabos, apró rögökből álló tésztát kapunk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, és annyi morzsát szórunk bele, hogy mindenhova jusson, de vékonyan. Spatulával folyamatossan és óvatosan átforgatjuk, amíg aranyszínűre pirul, de figyeljünk arra, hogy darabos maradjon. Egy tepsibe átöntjük, és hagyjuk hűlni, hidegen lesz igazán ropogós, majd a többi morzsát ugyanígy megpirítjuk.

A gyümölcsöket kimagozzuk és cikkekre vágjuk. Ugyanazt a serpenyőt, amit a morzsához használtunk, visszatesszük a tűzre, beledobjuk a vajat, ha felolvadt, rádobjuk a gyümölcsöket, megszórjuk a cukorral, meglocsoljuk a vízzel, és időnként megrázogatva 4-5 perc alatt megpároljuk, karamellizáljuk a gyümölcsöket, de jobb nem túlsütni, inkább egy kicsit haraphatóra hagyni a gyümölcsöket.

A ropogós morzsából 1-1 maréknyit tálkákba szórjuk, rákanalazzuk a karamellizált gyümölcsöt, majd a maradék morzsát a tetejükön elosztjuk. Azon melegében, de langyosan vagy jól behűtve is kínálhatjuk.