Írd be, mit keresel:

Farm öntet, a leghíresebb salátaszósz

Nem gondoltam volna, hogy van olyan salátaszósz, aminek saját Wikipédia-oldala van (itt)… Sokat nézegetem a Tasty oldalt a Facebookon, tök jó ötleteket lehet rajta találni. Valamelyik finomság egyik összetevőjeként 2 evőkanál ranch dressinget (ejtsd: rencs dresszing), vagyis farm öntetet adtak meg, volt egy kis időm, utánanéztem.

Cookta - 2023.08.15.
Farm öntet, a leghíresebb salátaszósz

Akkor ért a meglepetés, hogy oké, hogy ez egy salátaszósz, meg úgy ezer recept van hozzá, de rendesen története is van. Az ötvenes években egy Steve Hanson nevű úriember pár évet Alaszkában töltött, ott találkozott először ezzel a szósszal. Pár év múlva a feleségével Santa Barbarában megnyitottak egy farmot a turistáknak, itt szolgálták fel az étkezéseknél. Annyira népszerű volt, hogy egy idő után eladásra is csomagoltak, aztán egész Amerikában árulni kezdték. 1972-re az általuk forgalmazott Hidden Valley Ranch márka már 8 millió dollár bevételt hozott. Szép eredmény… 🙂

Forrás: Hajós Ágnes

Maga a szósz alapja kefir, különféle fűszerekkel, fokhagymával és majonézzel összekeverve. Én most azt a receptet hoztam, ami állítólag a legjobban hasonlít az eredetire, több forrást is megnéztem.

Egyébként tényleg nagyon finom, nekem ez lett a kedvencem, ha salátáról van szó. Rendesen feldobja az egyébként unásig ismert zöldségeket és a sima sült húst is.

Farm öntet (ranch dressing)

Hozzávalók:

  • 2 dl kefir
  • 2 nagy evőkanál tejföl
  • 2 nagy evőkanál majonéz
  • 1-1 evőkanál aprított friss petrezselyem, kapor, snidling
  • fél mokkáskanál só
  • pár tekerésnyi frissen őrölt bors
  • 1-2 teáskanál Tabasco (ennek hiányában 1 teáslanál friss citromlé + fél mokkáskanál pirospaprika, legjobb, ha csípős)
  • 1 teáskanál mustár (ha van, magos)
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A fokhagymát összezúzzuk, összekeverjük a többi hozzávalóval. Azonnal is fogyaszthatjuk, de pár óra hűtés nagyon jót tesz neki.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.