Írd be, mit keresel:

Könnyű, krémes, lisztmentes – túrófelfújt egyszerűen

Könnyű, krémes, vaníliás, nincs benne liszt, és a cukor lecserélésével akár alakbarát desszertté is avanzsálhat a túrófelfújt. Ez az a desszert, amit általában forrón, a sütőből kivéve azonnal tálalnak, mert hamar összeesik, de ezt a krémtúrós soufflét akár langyosan is kínálhatjuk, mert nagyon selymes, sima a textúrája.

Cookta - 2023.08.17.
Könnyű, krémes, lisztmentes – túrófelfújt egyszerűen

A felfújt az az étel, amitől sokan tartanak, pedig az egyik legegyszerűbb desszert és teljesen természetes, hogy sülés közben a tojáshabban lévő levegőtől megemelkedik, a sütőből kivéve pedig hamar összeesik, de ez nem elrontást jelent. Nincs benne sütőpor, sem pedig liszt, ami megtartaná, de pont ettől lesz olyan krémes és ellenállhatatlanul finom ez a süti.

Mivel nem túl csinos önmagában tálalva, érdemes egy kis szósszal és gyümölccsel kínálni, amivel plusz ízeket is adhatunk a desszertnek, ráadásul még izgalmasabb, ha az öntet és a gyümölcs hideg, a felfújt pedig langyos vagy meleg. A citrusos túrófelfújthoz most vaníliasodó készült, amit vegyes bogyós gyümölcsök kísérnek, ami lehet fagyasztott is, de készíthetünk hozzá egy fűszeres gyümölcsragut is ízlés szerint.

Túrófelfújt vaníliasodóval

Hozzávalók:

  • 4 tojás
  • 20 dkg krémtúró
  • 1 dl tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 6 evőkanál porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 púpos evőkanál étkezési keményítő
  • diónyi vaj
  • 5 dl tej
  • csipet só
  • ízlés szerint friss vagy fagyasztott bogyós gyümölcs

Elkészítés: A tojásokat kettéválasztjuk, 2 tojássárgát és a fehérjéket félretesszük a felfújthoz. A vaníliasodóhoz 2 tojássárgát egy tálba teszünk, hozzáadunk 2 evőkanál porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 evőkanál étkezési keményítőt, alaposan elkeverjük. Hozzáadunk egy kevés tejet, ezzel csomómentesre keverjük. A maradék tejet feltesszük főni, majd ha forró, vékony sugárban, folyamatos keverés mellett a tojássárgás alaphoz öntjük. Az így kapott keveréket visszaöntjük a fazékba, és kis lángon besűrítjük, majd hűlni hagyjuk.

A felfújthoz a 4 tojásfehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük. A maradék 2 tojássárgához adunk 4 evőkanál porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 1 dl tejfölt, simára keverjük, majd a krémtúrót és a citrom reszelt héját, valamint 2 evőkanál étkezési keményítőt is hozzáadva simára keverjük. A krémet 2-3 evőkanál tojáshabbal fellazítjuk, majd az összes habbal óvatosan, finom mozdulatokkal összeforgatjuk.

Diónyi vajjal kikenünk egy tortaformát, beleöntjük a habos túrómasszát, majd egy tepsibe tesszük, felöntjük 2 ujjnyi vízzel, 180 fokos sütőbe toljuk, és kb. 25 perc alatt megsütjük.

A felfújtat melegen vagy langyosan tálaljuk a lehűtött vaníliasodóval, gyümölcsökkel megszórva.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.