Írd be, mit keresel:

Jeges leves nyersen, mentesen: isteni dinnyés gazpacho

A spanyolok nyári paradicsomos zöldséglevese annyira isteni és egyszerű, hogy ma már szerte a világon készítik a kánikulai napokon, ráadásul ezer verzióban. Elsőre talán meglepőnek tűnhet a görögdinnyés változat, de mennyei a napérlelte, zamatos paradicsom és a mézédes görögdinnye harmóniája ebben a hűsítő és egészséges levesben.

Cookta - 2023.08.18.
Jeges leves nyersen, mentesen: isteni dinnyés gazpacho

A nyár a tetőfokára hágott, most a legfinomabb a paradicsom és a dinnye, a kettőből pedig – némi kiegészítéssel – pofonegyszerű és frissítő leves készíthető egyszerű turmixolással. Az eredeti gazpacho sem bonyolult, de ahhoz használnak némi kenyeret, hogy sűrűbb és tartalmasabb legyen, sok paradicsomot, némi húsos paprikát, uborkát, fokhagymát és alaplevet is, itt csak a semleges uborka és a paradicsom társul a lédús szabadföldi paradicsom mellé, illetve egy kevés édesebb lila hagyma.

Mindenképpen érdemes kipróbálni, összeérve mesésen finom, alakbarát és frissítő finomság, amiben a sós és édes, csípős és savas ízek nagyon izgalmasan érvényesülnek. A hűtéssel és az olívaolajjal ne spóroljunk: ez utóbbitól lesz igazán krémes, selymes, a hűtés pedig nemcsak a kellő hőfok eléréséhez kell, hanem ahhoz is, hogy az ízek és aromák összeérjenek.

Görögdinnyés gazpacho

Hozzávalók:

  • 50 dkg kimagozott, kockára vágott dinnye
  • 1 kígyóuborka
  • 25 dkg érett paradicsom
  • 1/2 fej lila hagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál balzsamecet
  • csipetnyi csilipehely
  • só, bors

Elkészítés: Az uborkát meghámozzuk és felkockázzuk, és a dinnyével együtt egy turmixgépbe tesszük. A paradicsomokat egy kés életlen felével körben átsimítjuk, így fellazul a héj, és könnyen le tudjuk húzni a bőrét – így nem kell forrázni, hogy lehúzható legyen a vékony bőr! Kockára vágjuk a megtisztított lila hagymával együtt, majd a turmixgépbe tesszük. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az olívaolajat és a balzsamecetet, és jó krémesre, homogénre összeturmixoljuk.

A levest átszűrhetjük, ha igazán selymesen szeretnénk, de hagyhatjuk rusztikusabbra, sűrűbbre is szűrés nélkül – a rostok csak jót tesznek –, és legalább 1 órára a hűtőbe tesszük, hogy összeérjenek az ízek.

A hűsítő és egészséges levest jól behűtve tálaljuk, karalábévájóval készített dinnyegömböket adhatunk hozzá levesbetétnek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.