Írd be, mit keresel:

Omlós, ropogós, illatos: sült csirke kubai módra

Bár azt hihetnénk, hogy más trópusi országokhoz hasonlóan Kuba konyhája egzotikus, hiszen szinte minden megterem(hetne), valójában nagyon egyszerű – kevés alapanyagot használnak, azt viszont megpróbálják a lehető legízletesebben elkészíteni.

Cookta - 2023.08.21.
Omlós, ropogós, illatos: sült csirke kubai módra

Sok rizs, bab és kukorica kerül az asztalokra, húsból kevesebb, akkor is leginkább az olcsóbb csirke és sertés, amit leggyakrabban az úgynevezett havannai páccal készítenek. Ez a citrusos, fokhagymás pác elképesztően szaftossá és ízletessé teszi a húst, sok macera pedig nincs vele. A sertéshúsos változat hosszadalmasabb a sütési idő miatt, mert alacsony hőfokon és egészben sütik, így akár 3 órára is szükség van, mire kellemesen omlósra megpuhul. Ezt leggyakrabban vékonyra szeletelve szendvicsbe teszik, hogy kiadósabb legyen, míg a csirkés változatot rizzsel vagy babos rizzsel fogyasztják.

A pác természetesen bármilyen hússal működik, a citrom és a narancs leve, valamint a kevés borecet savassága gondoskodik arról, hogy a hús rotjai fellazuljanak a pácolás alatt, így még a sovány, száraz csirkemell is omlós marad, amíg a bőre ropogósra sül. Kimondottan alakbarát, semmilyen zsiradékot nem tartalmaz és nem is igényel, az elkészítése pedig nagyon egyszerű – csak ne feledjük el időben bepácolni.

Kubai csirke

Hozzávalók:

  • 2 csirkecomb és 2 csirkemellfilé
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 1,5 dl narancslé
  • 1,5 dl citromlé
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál borecet
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • 1 teáskanál oregánó

Valamint:

  • 1 egész citrom

Elkészítés: A combokat és a melleket félbevágjuk, megmossuk, leszárítjuk, egy tálba tesszük.

Az összes többi alapanyagot egy mixerbe tesszük, és addig járatjuk a gépet, amíg a fokhagyma teljesen pépes lesz, és homogén pácot kapunk. A húsra öntjük, alaposan összeforgatjuk, majd fóliával lefedjük, és legalább 2 órára, de akár egy egész éjszakára a hűtőbe tesszük.

Sütéskor a csirkéket egy tepsibe tesszük, meglocsoljuk a páccal. A citromot felkarikázzuk, a hús mellé-közé tesszük, 180 fokos sütőbe toljuk, és időnként meglocsolva 50-55 perc alatt szép pirosra megsütjük.

Párolt rizzsel vagy ízlés szerint más körettel, petrezselyemmel meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.