Írd be, mit keresel:

Ropogósra sült bundás cukkini – parmezánnal, sütőben sütve

A különféle rántott és bundás ételek népszerűsége lekörözhetetlen, nem képeznek kivételt a zöldségek, így a cukkini sem. Most nem rántott, de bundás cukkini készült, nem olajban sült – amitől egyszerűbb és alakbarátabb, és parmezános a bundája – ettől pedig sokkal finomabb.

Cookta - 2023.08.22.
Ropogósra sült bundás cukkini – parmezánnal, sütőben sütve

A cukkini vitathatatlanul az egyik legkalóriaszegényebb zöldség, 100 gramm csupán 16 kcal, így nem meglepő, hogy a diétázók egyik kedvence. Magas víz- és rosttartalma miatt is érdemes minél gyakrabban és változatosan fogyasztani, a benne lévő rengeteg ásványi anyagról nem is beszélve. Semleges íze jól kihasználható a legtöbb fogásban, ízlés szerint hangolható fűszerekkel vagy épp egy karakteresebb sajttal, mint amilyen például a parmezán.

A rántott cukkini persze nem diétás, ha olajban sütjük, de a sütős változat igen. Nem kell hozzá se liszt, se tojás, nem kell mellette állni az olajszagban, mégis egy ropogósra sült bundás cukkini a végeredmény, ami mártogatóssal előételnek vagy snacknek is nagyon finom, de salátával akár főétel is lehet, húsimádók köretként fogyaszthatják. Gyors és egyszerű, aki még egészségesebben szeretné, a zsemlemorzsát apróra tört zabpehelyre is cserélheti.

Cukkini parmezános bundában

Hozzávalók:

  • 2 zsenge cukkini (kb. 45 dkg)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg frissen reszelt parmezán
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors

A mártogatóshoz:

  • 20 dkg görög joghurt
  • 1/2 citrom reszelt héja és leve
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés: A cukkinit megmossuk, végeit levágjuk, és a húsát félcentis szeletekre vágjuk. Tálba tesszük, 2 evőkanál olívaolajjal meglocsoljuk, és alaposan összeforgatjuk.

A parmezánt lereszeljük, hozzáadjuk a zsemlemorzsát, sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd a cukkinikarikákat egyesével megforgatjuk a keverékben, finoman lenyomva, hogy a morzsa rátapadjon, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk.

200 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 15 perc alatt szép pirosra, ropogósra sütjük.

Közben a mártogatóshoz a citrom héját a görög joghurtba reszeljük, belefacsarjuk a levét, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, sóval és borssal ízesítjük, összekeverjük.

A bundás cukkinit a mártogatóssal kínáljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.