Írd be, mit keresel:

Panzerotti, a mediterrán töltött lángos

A különféle olajban sült kelt tészták mindenfelé népszerűek, gondoljunk csak a fánkfélékre, de a sós változat, vagyis a lángos, nemcsak nálunk kedvelt, pedig hungarikumnak tartjuk, pedig az olaszoknak is van egy hasonló finomságuk, amit érdemes kipróbálni...

Cookta - 2023.08.24.
Panzerotti, a mediterrán töltött lángos

Akik olyan jó kelt tésztát készítenek, mint az olaszok, azoknak kár lenne csak pizzának megsütni a könnyű, alaposan megkelt tésztát, és nem is teszik: a csizma sarkában található Puglia egyik jellegzetes fogása egy apróbb méretű lángosféle, amit olajban sütnek, ráadásul a tésztába még tölteléket is tesznek. Eredetileg paradicsom, mozzarella, bazsalikom és oregánó keveréke került belőle, de ma már spenótos, gombás, kukoricás és sonkás töltelékkel is készítik – és ahogy a pizza, így ez a finomság is hasonlóan nagyon variábilis.

Az olasz bevándorlóknak köszönhetően Amerikában is elterjedt és kedvelt a mini calzone pizzára emlékeztető olajban sült kelt tészta, de főleg street foodként fogyasztják, pedig azért nem olyan nagy kaland egy kelt tésztát készíteni, a töltelék pedig igazán egyszerű.

Panzerotti

Hozzávalók:

  • 50 dkg durumliszt vagy 25 dkg liszt és 25 dkg rétesliszt
  • 1 teáskanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 csapott evőkanál só
  • 2 dl langyos víz
  • 1 dl tej
  • olaj a sütéshez

A töltelékhez:

  • 1 golyó mozzarella
  • 25 dkg paradicsomszósz
  • 3 evőkanál reszelt parmezán
  • bazsalikom és oregánó
  • só, bors

Elkészítés: Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, 2 evőkanál lisztet. A tejet és a vizet összekeverjük, 1 decit az élesztőre öntünk, összekeverjük, és fél órát pihentetjük.

Közben a töltelékhez a mozzarellát apró kockára vágjuk, hozzáadjuk a paradicsomszószt, sóval, borssal, oregánóval és mozzarellával fűszerezzük, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, összeforgatjuk.

A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a felfutott élesztőt és a maradék vizes tejet, az olívaolajat és a sót, és  rugalmas tésztává összedolgozzuk. Gombóccá formázzuk, egy olajjal kikent tálba tesszük, a tetejére késsel keresztet rajzolunk (valószínűleg ez csak az olasz hagyomány miatt fontos), és langyos helyen 1-2 órát kelesztjük.

A tésztát lisztezett felületen átdolgozzuk, maréknyi darabokat szaggatunk belőle, amit cipókká formázunk. Konyharuhával letakarjuk, és fél órát megint kelesztjük.

A tésztalabdákat kinyújtjuk, a közepére kanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk, majd egy késsel vagy derelyevágóval levágjuk a felesleges tésztát, kézzel lenyomkodjuk a széleket. A levágott tészát összedolgozva újra felhasználhatjuk további kis töltött lángoskákhoz…

Bő olajat forrósítunk, és a töltött tésztákat aranyszínűre és ropogósra sütjük, pár perc alatt, majd konyhai papírkendőre szedjük szűrőkanállal, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Frissen, melegen tálaljuk – önmagában is finom, de olasz–magyar fúzióban egy kis fokhagymás tejföl sem vétek…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.