Írd be, mit keresel:

Görög rántotta – a tojásos reggeli szintet lép fetával és paradicsommal

A lédús, illatos, szabadföldi paradicsom nemcsak nekünk, de a görögöknek is nyári kedvencük. És míg mi inkább a sült paprikás, szalonnás rántottát favorizáljuk, addig ők feltalálják a paradicsomos rántottát. Próbáljátok ki, mert isteni!

Cookta - 2023.08.25.
Görög rántotta – a tojásos reggeli szintet lép fetával és paradicsommal

Nálunk egy kis zsiradékon fonnyasztott hagyma és paprika az alapja a kiadós, nyári tojásos reggelinek, a görögök viszont a paradicsomot választják – nem beszélünk le senkit a paprikás változatról, mert az is isteni, de a görögöset is érdemes kipróbálni. Csakis szabadföldi paradicsommal, amiben a nyár minden aromája benne van. Egész más, nagyon finom – és mindehhez őrülten egyszerű, kenyérre halmozva akár gyors vacsorának, vendégvárónak is ideális.

A görögök amúgy nagyon lazán kezelik a paradicsomot: lereszelik. Senki más nem tesz ilyet, de zseniális trükk, és érdemes is ellesni: az így készült krétai szendvics is fantasztikusan egyszerű és finom, de az sem utolsó fortély, hogy így a héj nagy részétől is megszabadulhatunk.

Görög rántotta

Hozzávalók:

  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 nagyobb, érett paradicsom
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1/2 teáskanál őrölt kömény
  • 1 evőkanál őrölt pirospaprika
  • 1 evőkanál friss kakukkfű
  • 4 tojás
  • 5 dkg fetasajt
  • bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Egy serpenyőben 3 evőkanál olajjal megdinszteljük, hozzáadjuk a cukrot és a balzsamecetet, kevergetve kicsit karamellizáljuk.

Közben a paradicsomokat nagyobb lukú sajtreszelőn lereszeljük, az egyben maradt héját eldobjuk a végén, a pépes húst a hagymához adjuk. Fűszerezzük az őrölt köménnyel, a pirospaprikával és a kakukkfűvel, és kevergetve pároljuk 6–8 percig, amíg a paradicsom leve elpárolog. Só nem szükséges, mert a feta elég sóssá teszi majd.

A tojásokat egy tálba felütjük, borssal és egy kis kakukkfűvel ízesítjük, villával kicsit felverjük, majd a paradicsomos alaphoz adjuk, kevergetve megsütjük. A tűzről levéve ráreszeljük a fetasajtot, frissen őrölt borssal ízesítjük, elkeverjük, és pirítóssal – vagy erre halmozva – ízlés szerint rukkolával vagy más salátával, friss paradicsommal tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.