Írd be, mit keresel:

Galaktobureko – görög tejkrémes pite réteslapok között sütve

Aki a vargabélest szereti, ezt a görög desszertet imádni fogja. Még krémesebb, nagyon finom és egyszerű, egy kis citromos beütéssel. Könnyed és nyári változat kevés tésztával, sok töltelékkel...

Cookta - 2023.08.30.
Galaktobureko – görög tejkrémes pite réteslapok között sütve

Ropogós réteslapok között sült gazdag tejbegrízes réteg, mindez édes és fűszeres sziruppal meglocsolva, ami már emlékeztet egy kicsit a keleti desszertekre, a különféle baklavákra. Csakhogy itt a töltelék egy remegős és könnyű tejes-tejszínes krém tojással gazdagítva. Sok változata létezik, a citromos szirup mellett rózsavizes, narancsvirágos ízvilággal is készítik, olykor kerül bele aszalt gyümölcs, mazsola is, de anélkül is nagyon finom.

A galaktobureko – tulajdonképpen tejkrémes burek – tepsiben vagy tortaformában is süthető, a készen kapható réteslapnak köszönhetően gyorsan összeállítható, langyosan vagy jól behűtve is remek, édessége mellett is kellemesen frissítő, citrusos finomság.

Galaktobureko

Hozzávalók:

  • 15 dkg búzadara
  • 20 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 5 dl tejszín
  • 4 tojás
  • 10 + 10 dkg vaj
  • 2 teáskanál vaníliakivonat
  • 1 csomag réteslap
  • csipet só

A sziruphoz:

  • 2 dl víz
  • 10 dkg cukor
  • 1 rúd fahéj
  • 1 citrom
  • 2 evőkanál méz

Elkészítés: A tejet és a tejszínt egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a cukor felét és a vaníliát, felmelegítjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a búzadarát, és kevergetve sűrűsödésig főzzük, majd levesszük a tűzről, hozzáadunk 10 dkg vajat, és addig keverjük, míg a vaj felolvad.

A tojásokat egy keverőtálba felütjük, hozzáadunk egy csipet sót és a maradék cukrot, és jó habosra, krémesre, egészen fehérre verjük. A habverővel a tejbegrízt is kicsit átkeverjük, így egyrészt hűl, másrészt krémesebb lesz, majd a tojáshabbal összeforgatjuk.

A maradék 10 dkg vajat felolvasztjuk, kikenünk vele egy tepsit, majd a réteslapok felét beletesszük úgy, hogy minden lapot megkenünk olvasztott vajjal. Belesimítjuk a grízes krémet, majd a maradék réteslapokkal, vajjal kenegetve befedjük, a széleket lenyomkodjuk, a tetejét is megkenjük. 160 fokos sütőbe tolva 1 órát sütjük légkeverés mellett.

Közben a sziruphoz a vizet a cukorral, a fahéjjal és a citrom vékonyan levágott héjával felforraljuk, majd takarékon 10 percig gyöngyözve főzzük, a tűzről levéve hozzáadjuk a mézet és a citrom levét, elkeverjük, majd leszűrjük.

A sütőből kivett tejkrémes sütit még forrón a tepsiben felkockázzuk, és egyenletesen meglocsoljuk a sziruppal. Hagyjuk kihűlni, be is hűthetjük, mert hidegen a legfinomabb. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.