Írd be, mit keresel:

Panzanella – nyári kenyérsaláta Toszkánából

Az olaszok zseniális konyhájából nemcsak a pastákat és pizzákat érdemes ellesni, hanem például egyik egyszerű, aromás kenyérsalátájukat is. Nyáron az igazi, amikor szabadföldi édes és illatos paradicsommal tudjuk készíteni. Laktató és filléres finomság!

Cookta - 2023.09.01.
Panzanella – nyári kenyérsaláta Toszkánából

A toszkán gyökerekkel bíró panzanella a maradék, szikkadt kenyér újraélesztése egy ízletes paradicsomos salátában. A kissé átpirított és fokhagymával átdörzsölt kenyér magába szívja a paradicsom és a szósz levét, isteni finom a legegyszerűbb változatban is, de nagyon sokféle módon gazdagítható. Szinte mindig kerül bele a szabadföldi paradicsom mellett uborka és hagyma is, de akár grillezett cukkini, padlizsán vagy húsos paprika is mehet bele.

Ha már mediterrán saláta, akkor szardellafilével, kapri- vagy olajbogyóval is fel lehet dobni, a zöldfűszerek közül pedig elsősorban a bazsalikom a nyerő, de petrezselyemmel, kakukkfűvel vagy oregánóval is friss és finom ízeket érhetünk el. Vannak, akik egy kis sajttal – mozzarellával vagy forgácsolt parmezánnal – tálalják, mindegyiket érdemes kipróbálni!

Panzanella – toszkán kenyérsaláta

Hozzávalók:

  • 25 dkg ciabatta vagy más rusztikus kenyér
  • 2-3 marék koktélparadicsom
  • 1 kígyóuborka
  • 1 lilahagyma
  • 4 marék salátakeverék
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 szardellafilé
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • bazsalikom vagy petrezselyem ízlés szerint
  • olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A kenyeret 1 centis szeletekre vágjuk, egy sütőpapírral fedett tepsire tesszük, megcsepegtetjük egy kevés olívaolajjal, és 180 fokos sütőben kb. 10 perc alatt aranyszínűre pirítjuk.

Közben a paradicsomot és az uborkát felkockázzuk, a hagymát felkarikázzuk, a szardellafiléket késsel elkaparjuk.

A megpirult kenyeret a fokhagymával bedörzsöljük, majd felkockázzuk, tálba tesszük, hozzáadjuk a paradicsomot, az uborkát, a hagymát, a salátamixet, a szardellát, picit sózzuk, borsot őrölünk rá, meglocsoljuk a balzsamecettel és az olívaolajjal, és alaposan összeforgatjuk. Ízlés szerint petrezselyemmel vagy bazsalikommal meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.