Ha mogyorókrémről van szó, nálunk a Nutella ugrik be mindenkinek elsőként, és csak másodsorban kerül képbe a földimogyoróból készülő selymes kence, a mogyoróvaj, pedig tápértékeit tekintve ez utóbbi a nyerőbb – még házilag is könnyedén elkészíthető, adalékoktól, tartósítószertől és aromáktól mentesen.

A földimogyoró nálunk elsősorban ropogtatnivaló, sósan nem is túl izgalmas, de persze eteti magát, sok bárban csábító csemegeként kikerülnek ingyenesen a pultra, asztalokra, hogy a sós snackre aztán bőséggel rendeljen majd italt a vendég. Mondjuk nem túl higiénikus, hiszen a szájba nem belepotyogtatjuk, hanem tesszük, vagyis óhatatlanul van egy kis mancsolás és nyálmaradvány ezeken a mogyorókon – az előző vendégektől. Úgyhogy ne csemegezzétek ilyen FREE ajándékokból, inkább készítsetek isteni mogyoróvajat – kenyérre, mártogatósnak, kekszbe is remek!

A sima sós mogyoróból olyan isteni édes-sós szendvicskrém készíthető, hogy magában is mennyei pirítósra, de mártogatósnak is szuper, kekszbe is rakhatjuk mentes változatban zsiradék helyett. Ha van egy éles és ügyes késes robotgép a háztartásban, mindenképpen érdemes kipróbálni!

Mogyoróvaj házilag

Hozzávalók:

  • 40 dkg héjatlan, hántolt földimogyoró – natúr és sózott is jó
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál porcukor vagy méz

Elkészítés: A hozzávalókat egy késes botmixerbe tesszük, és 3 perc alatt nagyon selymes krémmé mixeljük, közben percenként megállítjuk, ellenőrizzük a textúrát, ha darabosabbra szeretnénk, kevesebb idő is elég. Pici mézzel és vaníliával még megdobhatjuk, úgy is nagyon finom, de ezek az extrák felhasználáskor is hozzákeverhetőek.

Fontos! Elsőre túl hígnak tűnhet, de csak a robotgép melege olvasztja meg a benne lévő zsiradékot, hamarosan megszilárdul.

Csokis változatban is készíthető – ez már versenyez a Nutellával! 1 tábla aprított csokit adva hozzá – édes és sós, sokkal jobb, mint a csak édes Nutella, aminek nagy része cukor, tejpor és pálmazsír, bár otthon egészségesebben is elkészíthető >>