Írd be, mit keresel:

Falafel rózsaszínben és egészségesen – céklával, sütőben sütve

A főtt céklával gazdagított csicseris fasírt remek találmány: gyors, kiadós, egyszerű és isteni finom, ami salátával vagy szendvicsbe, pitába téve is tökéletes, de egy kis mártogatóssal tálalva izgalmas vendégváró is lehet. Sütőben sül, így felesleges olajat nem szív magába, kívül mégis ropogós, belül puha...

Cookta - 2023.09.07.
Falafel rózsaszínben és egészségesen – céklával, sütőben sütve

A klasszikus falafelt is nagyon szeretjük, különösen akkor, ha kellően fűszeres, de néha nem árt variálni a megszokott ízeket. A vasban gazdag cékla szuper a szervezetünknek, ráadásul édeskés, kicsit földes íze is remekül bele tud simulni egy-egy fogásba. A falafelt belül puhábbá, szaftosabbá – nem mellesleg gyönyörű színűvé – teszi.

Az alábbi recept nagyon egyszerű és gyors, ha van főtt céklánk és konzervcsicserink, és bár van benne tojás és zsemlemorzsa, könnyedén „mentessé” is tehető, ha prézli helyett finomra őrölt gm zabpelyhet, a tojás helyett pedig lenmagtojást – 1 csapott evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál vízzel elkeverve – teszünk a masszába. Isteni finom, érdemes kipróbálni!

Céklás falafel

Hozzávalók:

  • 1 doboz (400 g) főtt csicseriborsó
  • 25 dkg főtt cékla
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • 1 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • fél marék aprított petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk. Az olajat egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a hagymát, kevergetve megfonnyasztjuk, a fokhagymát is hozzáadjuk, és még 1-2 percig pároljuk.

A konzerv-csicseriborsót leszűrjük, késes robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a felkockázott főtt céklát, a tojást, a zsemlemorzsát, a dinsztelt hagymát, a citrom reszelt héját és az aprított petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, és pár perc alatt összemixeljük, amíg homogén masszát kapunk.

A kést óvatosan kiemeljük, majd 5 centis golyóbisokat formázunk a masszából, sütőpapírral fedett tepsibe rakosgatjuk, és 20-25 perc alatt megsütjük.

Tálalhatjuk forrón, langyosan, hidegen is – salátával tálalva, pitába téve vagy akár mártogatóssal csak úgy snacknek.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.