Írd be, mit keresel:

Paprikakrém télire – tartósítószer és macera nélkül

Nem mindenki szeret bíbelődni, pepecselni befőzéssel, lekvárfőzéssel vagy házi savanyúságok készítésével, de azért van olyan íz, amit mindenkinek érdemes eltennie a nyárból. Ráadásul nagyon egyszerű, főzni és dunsztolni sem kell, mégis minden magyaros fogásunkat finomabbá teszi. Ez a házi paprikakrém!

Cookta - 2023.09.07.
Paprikakrém télire – tartósítószer és macera nélkül

A piacon még kapható, ráadásul jó árban a húsos és aromás szabadföldi paprika, de már nem sokáig élvezhetjük, kifutóban van a szezonja, ezért érdemes belőle eltenni télire, intenzív ízét üvegbe zárni. Elképesztően egyszerű, csak egy késes robotgép vagy daráló kell hozzá, paprika és némi só, és pár perc alatt meg is vagyunk.

A paprikakrém nagy előnye, hogy nem kell hozzá tartósító, mert a só tökéletesen konzerválja, megőrzi színét és aromáit is – igaz, a főzés során mindig tartsuk fejben, hogy óvatosan sózzunk a paprikakrém használata mellett.

Mire használható?

Pörkölthöz, paprikás fogásokhoz, gulyáshoz, csilis babba, de tehetjük más levesekbe, ragukba is, akár körözöttbe – gyakorlatilag bármibe, amibe egyébként egy kis paprikát vagy lecsóalapot tennénk. Arról nem is beszélve, hogy egyedi címkével akár ajándékba is adhatjuk a házi paprikakrémet.

Milyen paprikával a legjobb?

Bármilyen paprikával készíthető, de a jellegzetes paprikás szín, a piros miatt a legjobb hozzá a kápia, a pritamin-, a húsos paradicsompaprika. Ha jót szeretnénk magunknak, termelői piacon szerezzük be, mert ezek jóval ízletesebbek, mint a boltban kaphatók – legalábbis általában. Ízlés szerint tehetünk bele pár szem csípőset is, cseresznyepaprikát például, de a legjobb, ha készítünk erős és édes változatot is, de érdemes kipróbálni egy kis fokhagymával is.

Paprikakrém

Hozzávalók:

  • 3 kg húsos kápia, pritamin- vagy paradicsompaprika
  • 45 dkg só
  • csípős paprika – opcionális, ízlés szerint
  • fokhagyma – opcionális, ízlés szerint

Elkészítés: A paprikákat megmossuk, leszárítjuk, majd kicsumázzuk, lehetőség szerint a magjaitól is megszabadítjuk, feldaraboljuk, és késes robotgépben adagonként megdaráljuk. Lemérjük, hozzáadunk kilónként 15 dkg sót, elkeverjük, és 1-2 órát állni hagyjuk, hogy a só feloldódjon.

Ezután kisebb méretű csavaros vagy kapcsos, alaposan kimosott és leszárított üvegekbe rakjuk, lezárjuk, és mehetnek is a kamrapolcra felhasználásig.

Tipp: ízlés szerint kevés vagy sok csípős paprikát is darálhatunk bele, néhány gerezd fokhagymával is gazdagíthatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.