Írd be, mit keresel:

Sűrű amerikai kukoricaleves – ez a chowder!

Sűrű és melengető fogás a chowder nagy hagyományokkal és tekervényes múlttal, ezer módon variálható, egyszerű és nagyon finom, és akár önmagában, egytálételnek is megállja a helyét.

Cookta - 2023.09.12.
Sűrű amerikai kukoricaleves – ez a chowder!

Egy kicsit a történetéről: már több száz éve ismerik, a római korból vannak emlékek róla. A XVI. században még hallevesről beszélhetünk kerti zöldségekkel és tengeri herkentyűkkel, a francia tengerpart mentén volt népszerű chaudière néven.

Aztán Amerikában is meghonosodott a telepesek által, de ők már hagymát és szalonnát is tettek bele, sőt kekszet, kenyeret is beletördeltek, később kagylóval gazdagították. Mára már az amerikai konyha egyik alapfogása, és nem kötelező halat vagy kagylót tenni bele. Minden chowder, aminek szalonna és hagyma az alapja, jó sűrű, és paradicsomlével vagy tejszínnel van gazdagítva.

Forrás: Hajós Ágnes

Most jöjjön az én változatom, több külföldi oldalt elolvastam, az alapján kreáltam.

Amerikai kukoricaleves (chowder)

Hozzávalók 4 főre:

  • 2 cső kukorica szemei késsel levágva (vagy 1,5 konzerv)
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg krumpli
  • 1,2 l húsleves
  • 1 nagy hagyma
  • 2 dl tejszín
  • 2 nagy ág kakukkfű vagy 1 teáskanál szárított
  • só, bors
  • 1 evőkanál olaj

Elkészítés: A hagymát apróra vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, a krumplit meghámozzuk, és nagyobb kockára vágjuk.

A szalonna zsírját egy lábasban kiolvasztjuk, 1 evőkanál olajjal segíthetünk neki. A pörcöket kivesszük, félretesszük. Beleszórjuk a hagymát, üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a kukoricát és a krumplit, belecsipkedjük a kakukkfű leveleit, párat keverünk rajta, és felöntjük a levessel. Forrás után takaréklángon, fedő alatt addig főzzük, amíg a krumpli megpuhul.

Kiveszünk a sűrűből egy merőkanállal, a többit a tejszínnel összeturmixoljuk, de nem kell teljesen simának lennie. Visszatesszük a szalonnát, összemelegítjük, de nem kell felforralni, mert kicsapódik a tejszín. Megkóstoljuk, ízlés szerint még sózzuk és borsozzuk.

Azonnal tálalhatjuk, de egy kis állás csak jót tesz neki.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.