Írd be, mit keresel:

Mesés krumplipüré illatosan és selymesen – édesburgonyából

Úgy tűnik, az édesburgonya szépen becsempészte magát a kedvelt hazai alapanyagok közé. Pár éve még furcsaságnak, különlegességnek számított a narancsos színű batáta, de ma már szinte mindenhol kapható az édeskés gyökérzöldség. Most püré készült belőle, mégpedig nagyon selymesen.

Cookta - 2023.09.15.
Mesés krumplipüré illatosan és selymesen – édesburgonyából

Ez az izgalmas gyökérzöldség csak névrokona a burgonyának, nagyon egészséges, kiemelkedően sok rostot tartalmaz, remek B1-, B2-, B6-, C- és E-vitamin-forrás, gazdag kalciumban, vasban, magnéziumban, káliumban, foszforban, és sok béta-karotin is van benne, alacsony a zsír- és koleszterintartalma. Nagyon sokoldalúan használható sütve és főzve is, és remek alternatívát nyújt arra, hogy az amúgy krumplis fogásokat egy kicsit változatosabbá tegyük.

A vajas krumplipüré nyomán érdemes édesburgonyából is elkészíteni a krémes, lágy köretet, ami sült vagy rántott húsok, halak vagy zöldségek, grillezett vagy bundás sajt körete is lehet. Akkor a legfinomabb, ha sütőben megsütjük az egész édesburgonyákat, mert így koncentrálódik az íze, míg vízben főzve valamennyi kifő belőle. Viszont a sütési idő a batáta méretétől függően akár húzós is lehet, így érdemes akkor készíteni, amikor a sütőt amúgy is járatjuk – süti- vagy hússütés ürügyén.

A püré vajjal és egy kis mézzel vagy juharsziruppal összedolgozva mennyeien krémes, selymes és illatos lesz, de tovább gazdagíthatjuk kakukkfűvel, rozmaringgal vagy egy kis korianderrel, petrezselyemzölddel. Ha pedig főfogássá szeretnénk alakítani, a tetejére morzsolhatunk egy kis fetát vagy rokfortot, salátával kísérve önmagában is felséges.

Édesburgonya-püré selymesen

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál méz vagy juharszirup
  • só, bors

Elkészítés: Az édesburgonyákat alaposan megmossuk, egy villával megszurkáljuk, tepsibe tesszük. Alufóliát borítunk rá, körben kicsit lenyomkodjuk, 180 fokos sütőbe toljuk, és a zöldségek méretétől függően 45–60 perc alatt puhára sütjük.

Pár percig hűlni hagyjuk, majd félbevágjuk, a húsukat egy kanállal kikaparjuk, és egy késes robotgépbe tesszük. Hozzáadjuk a felkockázott vajat és a mézet vagy juharszirupot, sózzuk, borsozzuk, és krémesre turmixoljuk.

Azonnal tálaljuk, ízlés szerint meghinthetjük némi zöldfűszerrel, korianderrel vagy akár kakukkfűvel, petrezselyemmel.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.