Írd be, mit keresel:

Melengető és laktató – húsgombóc és csicseriborsó fűszeres levesben

Nagyon szeretem a csicseriborsót, de valamiért mégis ritkán készül belőle ebéd, és akkor is leginkább egy finom leves, mint éppen a napokban. A húsgombóc fűszerezése kissé eltér a megszokottól, és a levesbe is került többféle fűszer, így a végeredmény ennek köszönhetően különösen finom.

Cookta - 2023.09.20.
Melengető és laktató – húsgombóc és csicseriborsó fűszeres levesben

Nagyon izgalmas ízvilág, illatos és melengető, mind a leves, mind a húsgombócok, és olyan tartalmas, hogy akár egytálételnek is tudom ajánlani.

Mivel konzerv-csicseriborsót használtam, így szinte csakis annyi időt kell a főzésre szánni, míg a húsgombócok puhára főnek. Az egyre inkább hűvösre forduló időben pedig jólesik elkanalazgatni ezt a finom és laktató levest.

Forrás: Kard Éva

Húsgombócos csicseriborsó-leves

Hozzávalók:

A húsgombóchoz:

  • 50 dkg darált sertéscomb
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 citrom leve
  • 1 mokkáskanál őrölt gyömbér
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 mokkáskanál só
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • őrölt színes bors (ízlés szerint)
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld

Elkészítés: A darált húst tegyük egy tálba, majd facsarjuk rá a citromlevet, adjuk hozzá a fűszereket, a zúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselyemzöldet, majd gyúrjuk össze a masszát. Nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük félre felhasználásig.

Forrás: Kard Éva

A leveshez:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 5 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 db paprika
  • 1-2 szál zellerzöld
  • 5-6 szál petrezselyemzöld
  • 1 szál lestyán
  • 1-2 db szárított csilipaprika apróra vágva
  • 1 mokkáskanál őrölt koriander
  • 1 mokkáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 2 teáskanál ételízesítő
  • só (ízlés szerint)
  • őrölt bors (ízlés szerint)
  • 1/2 citrom leve
  • 1 konzerv csicseriborsó
  • 1 l víz

Elkészítés: Az olívaolajat és a vajat hevítsük fel, adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát és a vékonyra szeletelt paprikát, majd pároljuk pár perc alatt üvegesre. Ezután adjuk hozzá a sűrített paradicsomot, szórjuk meg a fűszerekkel, majd keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel. Tegyük bele az előzőleg cérnával összekötött zöldfűszereket, sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá az ételízesítőt, és főzzük kb. 30 percig. Azért érdemes a zöldfűszereket összekötni, mert akkor egyben ki tudjuk majd venni a levesből.

Vegyük le a tűzről, szedjük ki a zöldfűszereket, botmixerrel pépesítsük, majd tegyük bele az előzőleg elkészített húsgombócokat, és szép lassan addig főzzük, míg megfőnek.

Ezután adjuk hozzá a lecsepegtetett csicseriborsót, facsarjuk hozzá a citromlevet, ha szükséges, még ízesítsünk utána, majd főzzük még pár percig, de ne túl soká, nehogy a csicseriborsó szétfőjön.

Tálalás előtt szedjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és úgy kínáljuk.

Forrás:
Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.