Írd be, mit keresel:

Legyezőkenyér sok sajttal, könnyű kelt tésztával

Kelt tésztával készül, sajtos, paradicsomos, mégsem pizza, hanem egy réteges kenyér, a teteje ropogós, a belseje finom puha, és minden falatja nagyon sajtos. Vendégvárónak vagy csak a magunk örömére is érdemes elkészíteni!

Cookta - 2022.09.23.
Legyezőkenyér sok sajttal, könnyű kelt tésztával

Nyugisabb hétvégékre ideális ez a csodakenyér, mert lévén kelt tészta, a pihentetést nem kerülhetjük ki, sőt nem árt kétszer is keleszteni, mert akkor lesz igazán könnyű és puha ez a különleges sörös-olívás tészta. A rétegek között mustár, sajt és paradicsom van, szeletelni sem kell, csak tépkedni egyik szeletet a másik után.

A sajt karaktere meghatározza a kenyerünk ízvilágát – készíthetjük sima trappistával is, de akkor nem árt 1-2 evőkanálnyi reszelt parmezánt hozzákeverni, hogy aromásabb legyen, de használhatunk a semlegesebb pizza-mozzarella mellé is egy kis márványsajtot vagy cheddart, de akár kipróbálhatjuk morzsolt fetával is – ahány sajt, annyi ízvilág.

Sajtos-paradicsomos legyezőkenyér

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 25 dkg + 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 csomag szárított élesztő
  • 1 teáskanál só
  • 1,5 dl sör
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 2 tojás
  • 5 dkg étkezési keményítő

A töltelékhez:

  • 25 dkg reszelt sajt
  • 1 evőkanál mustár
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 5-6 koktélparadicsom

Elkészítés: A tésztához 25 dkg lisztet, a cukrot, az élesztőt és a sót összekeverjük. Hozzáadjuk a szoba-hőmérsékletű sört, az olívaolajat és a tojásokat, és elektromos robotgép dagasztókarjával elkezdjük összedolgozni a tésztát. Amikor már homogén és krémes állagú, hozzáadjuk a maradék 15 dkg lisztet és az étkezési keményítőt, és 3-4 percig még dagasztjuk, amíg lágy tésztát kapunk. Gombóccá formázzuk, tálba tesszük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen 1 órát kelni hagyjuk.

Közben a sajtot lereszeljük, a paradicsomot felszeleteljük, a mustárt pedig kis tálkában az olívaolajjal kikeverjük.

A megkelt tésztát lisztezett munkafelületre tesszük, bőségesen meghintjük liszttel, és vékony táglalappá nyújtjuk. Megkenjük a mustárral, egyenletesen megszórjuk a sajttal, majd a paradicsommal, ízlés szerint frissen őrölt borssal, zöldfűszerrel is meghinthetjük. Akkora négyzetekre vágjuk, hogy kényelmesen elférjenek a pástétomformában. A formát kikenjük vagy sütőpapírral kibéleljük, az egyik rövidebb oldalára állítjuk, és belerakosgatjuk a sajtos tésztalapokat. Ha kész, konyharuhával letakarva még 30 percet pihentetjük.

180 fokos sütőbe toljuk a megkelt kenyeret, és légkeverés mellett 30-35 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10 percet pihentetjük, majd kiborítjuk a formából, talpra állítjuk, és így hagyjuk kihűlni.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.