Írd be, mit keresel:

Londoni szelet, az igazán házias, könnyű, diós süti

Egy igazán egyszerűen elkészíthető sütemény a londoni szelet, fogalmam sincs, miért ez a neve, de nagyon finom. Hétköznapokon kínálhatjuk egy tányér leves mellé második fogásként, de a vasárnapi vagy éppen az ünnepi asztalon is megállja a helyét. 

Cookta - 2022.09.23.
Londoni szelet, az igazán házias, könnyű, diós süti

Puha, citromhéjjal és vaníliával ízesített tészta, rajta könnyű diós hab, a két réteg között pedig pikáns lekvár – egyáltalán nem bonyolult, nálunk mindenki nagyon szereti.

A pár perc alatt összeállított tésztát célszerű sütőpapíron kinyújtani, és így átemelni a tepsibe, majd ízlés szerinti lekvárral kenjük le, én most házi sárgabaracklekvárt használtam, és bőségesen került belőle a tésztára, melytől az még szaftosabb lett, majd kanalazzuk rá a diós habot, és irány a sütő.

Forrás: Kard Éva

Ezután már csak bő fél órát kell türelmesen várakoznunk, és már tálalhatjuk a finom, illatozó süteményt.

Londoni szelet

A tészta hozzávalói egy 20×30 cm-es tepsihez:

  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor (púpozott)
  • 12 dkg vaj
  • 4 db tojássárga (nagy)
  • 12 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2-3 evőkanál tejföl
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

Elkészítés: A liszthez adjuk hozzá a sütőport és egy csipet sót, majd szitáljuk át. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, és kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd csináljunk a közepébe egy mélyedést. Adjuk hozzá a tojássárgákat és 2 kisebb evőkanál tejfölt, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, így ha szükséges, még gyúrás közben adjunk hozzá tejfölt.

Egy sütőpapírt enyhén szórjunk meg liszttel, nyújtsuk ki rajta tepsi méretűre a tésztát, majd a papírral együtt, emeljük át a tepsibe, tenyérrel kicsit nyomkodjuk, igazítsuk bele a tésztát a tepsibe. Kenjük meg ízlés szerint pár kanál lekvárral – én bőven megkentem sárgabaracklekvárral.

Forrás: Kard Éva

A diós-habos rész hozzávalói:

  • 6 db tojásfehérje (nagy)
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 20 dkg darált dió
  • 1 mokkáskanál őrölt fahéj (el is hagyható)
  • 1 csipet só

Elkészítés: A tojásfehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, állandó keverés mellett, kanalanként adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. A darált diót keverjük össze a vaníliás cukorral és az őrölt fahéjjal, majd adjuk hozzá a keményre felvert tojáshabhoz, és fakanállal óvatosan forgassuk össze. A diós habot egyenletesen kenjük rá a lekvár tetejére.

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 25-30 perc alatt süssük szép világos színűre. Én légkeverésnél 160 fokon 25 percig sütöttem. A sütőből kivéve hagyjuk a tepsiben kb. 10 percig hűlni, majd a papírral együtt emeljük ki, és úgy hűtsük ki teljesen. Természetesen kizsírozott és lisztezett tepsiben is megsüthetjük, akkor a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, majd abban szeleteljük fel.

Tálalás előtt ízlés szerint szeleteljük fel a süteményt, majd úgy kínáljuk.

Forrás: Kard Éva

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.