Írd be, mit keresel:

Isteni csokitorta sütés nélkül – 4 alapanyaggal

Ez a legegyszerűbb, egyszersmind az egyik legfinomabb csokoládétorta, ami szigorúan véve 4 alapanyaggal készül, persze ízesítőkkel lehet variálni, bővíteni a hozzávalókat, de így is rém frappáns marad.

Cookta - 2022.09.24.
Isteni csokitorta sütés nélkül – 4 alapanyaggal

A torta alapja a klasszikus vajas-kekszes sütés nélküli keverék, ami a sajttortánál is gyakran használatos. Használható ízesített – fahéjas, kakaós, mézes vagy akár mandulás – keksz is hozzá, de sima omlós keksszel is nagyon finom. A krém pedig úgynevezett ganache (ejtsd: gánás), amit párizsi csokikrémnek is szokás nevezni, és bár a francia konyhának köszönhetjük, senki ne ijedjen meg tőle, mert a lehető legegyszerűbb, mesésen selymes krém: kockára tördelt csokoládé és forró tejszín keveréke.

Az egyetlen dolog, amire érdemes figyelni, az a csokoládé és a tejszín minősége. Elrontani ezt a mennyei, selymes krémet csak vacak minőségű alapanyaggal lehet. És ha már lúd, akkor legyen kövér, vagyis ha ilyen ínycsiklandó kalóriabombát készítünk, akkor ne spóroljuk ki belőle a zsírosabb tejszínt és az igazi csokoládét sem. A krém egyébként ízesíthető, itt egy kis reszelt narancshéj került bele, de akár egy kardamommal, csilivel, kávéval, fahéjjal is fűszerezhető ízlés szerint.

Csokitorta sütés nélkül

Hozzávalók:
A kekszes alaphoz:

  • 25 dkg omlós keksz
  • 8 dkg vaj

A ganache-krémhez:

  • 4 dl tejszín
  • 20 dkg tejcsokoládé + 20 dkg étcsokoládé
  • 1 narancs reszelt héja

Elkészítés: A kekszes alaphoz a vajat felolvasztjuk. A kekszeket késes robotgépbe tördeljük, homokszerű morzsává aprítjuk, majd hozzáöntjük a vajat, és addig mixeljük, amíg jól elkeveredik.

Egy 23 centis kacsos tortaforma aljára sütőpapírt terítünk, rápattintjuk a peremet. A formába öntjük a vajas morzsát, jól lenyomkodjuk, és peremet is készítünk neki, hogy a krém bele tudjon simulni. 1 órára hűtőbe tesszük.

A ganache-krémhez a tejszínt forráspontig melegítjük. Közben a kétféle csokoládét egy keverőtálba felkockázzuk, hozzáreszeljük az alaposan megmosott narancs héját, majd a forró tejszínt ráöntjük. Fél percet állni hagyjuk, hogy a csokoládé átvegye a hőt, majd egy spatulával lassan átkeverjük, egészen addig, míg a csokoládé teljesen felolvad, és egy selymes, lágy krémet kapunk, amit a hűtőből kivett kekszes alapra öntünk.

A csokitortát 2-3 órára hűtőbe tesszük, hogy a csokikrém kellően megkössön. Tálalás előtt lecsatoljuk a peremet, tálra csúsztatjuk a tortát, és szeletelve kínáljuk. Ízlés szerint kínálhatunk mellé tejszínhabot, gyümölcsragut is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.