Írd be, mit keresel:

Csipsz házilag, olaj nélkül, mégis ropogósan

Csipsz nélkül lehet élni, de vannak alkalmak, amikor igenis jólesik a ropogós krumpliszirom. A bolti viszont túl olajos, a legtöbb aromákat és adalékokat is tartalmaz – egye, aki akarja. Az olaj nélküli sütős változat pedig garantáltan finomabb.

Cookta - 2023.09.25.
Csipsz házilag, olaj nélkül, mégis ropogósan

Akinek nincs kimondott vonzódása a különféle wasabis, tejfölös-újhagymás, sajtos, citromos-lime-os, baconös vagy más furcsa ízesítésű csipszek iránt, az próbálja ki az otthoni egészséges változatot, amihez még olaj sem kell. A krumpli természetes fűszerekkel könnyen ízesíthető, de ha komplexebb ízélményre vágyunk, akkor készíthetünk hozzá mártogatóst. Garantáltan olcsóbb és egészségesebb, mint a bolti!

Eddig is készítettünk már többször sütőben sült csipszet, de egy kis olajat mindig használtunk hozzá. Most olaj nélkül is kipróbáltuk, és nagyon kellemes lett a végeredmény: igazán ropogós, egyáltalán nem morzsálódik, mártogatóshoz is ideális, és nagyon kiadós – 3 nagyobb tojás méretű krumpliból kijön egy zacskónyi burgonyaszirom.

Így készül a csipsz olaj nélkül

A krumplikat alaposan megmossuk, majd vékonyan felkarikázzuk. Ha vékony héjú krumplink van, azt hámozni sem kell. Egy vágódeszkára vagy tálcára kiterítjük, egyenletesen meghintjük egy kevés sóval, és 10 percet pihentetjük. A sótól a krumpli levet ereszt, amit a pihentetés végén egy konyhai papírtörlővel alaposan felitatunk.

A krumplikarikákat egy sütőpapírral fedett tepsire rakosgatjuk úgy, hogy egymást ne fedjék. Ízlés szerint megszórjuk fűszerrel – itt most csak egy kis frissen őrölt színes bors került rá.

Nem túl meleg, 175 fokos sütőbe toljuk, hogy a krumpli egyszerre süljön és száradjon. Légkeverés mellett kb. 20 percig sütjük – a sütő és a krumpli is eltérő lehet, így figyeljünk rá az utolsó percekben.

A sütőből kivéve érdemes rögtön egy deszkára vagy tálcára áttenni, itt se fedjék egymást, hogy a gőz ne puhítsa fel a krumplikarikákat.

Langyosan és hidegen is kínálhatjuk, ízlés szerinti mártogatóssal, egy fokhagymás-bazsalikomos sovány joghurttal akár még mindig az egészséges nass kategóriában maradunk…

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.