Írd be, mit keresel:

Húsos paprikából mennyei saláta – sütve

A vastag húsú, édes, szabadföldi paprikát még megtaláljuk egy pár hétig a piacon, érdemes kihasználni a szezont, és minél többféle módon készíteni – akár el is menteni belőle a későbbiekre. Ennek az egyik legjobb módja, ha megsütjük.

Cookta - 2023.09.26.
Húsos paprikából mennyei saláta – sütve

A sültpaprika-salátát mi általában erdélyi ételnek gondoljuk, de a mediterrán és balkáni országokban is nagy hagyománya van, különösen piros húsú kápia vagy kaliforniai paprikából. Ezeknek magas a cukortartalma, ami megsütve egy kicsit karamellizálódik a paprika húsában, és egészen mennyei aromát kap. Ha módunk van grillen megsütni, az a legjobb, mert akkor egy kis füstösséget is kap a zöldség, de sütőben sütve is nagyon finom lesz.

A sült paprikát érdemes feketedésig sütni, a héja úgyis lekerül, viszont így tud a legjobban koncentrálódni benne a sok aroma. A saláta készülhet csak egy kis ecettel és olajjal, de kerülhet bele fokhagyma, hagyma, bármilyen zöldfűszer. Ha nagyobb mennyiséget készítünk, adagokban lefagyasztható, de a hűtőben akár 2 hétig is eláll, ha kellő mennyiségű olajat öntünk rá.

A görögök egy kis fetát morzsolnak rá, és előételként eszik, a spanyolok karikázott és kicsit megpirított kolbásszal forgatják össze, majd tapasként fogyasztják, Olaszországban pedig bruschettára rakják, más sült zöldségekkel – padlizsánnal, cukkinivel – együtt a bepácolt sült paprikát. Bármelyik verziót érdemes kipróbálni, de akár grillezett vagy serpenyőben hirtelen sült hússzelet mellé is ideális köret.

Sültpaprika-saláta

Hozzávalók:

  • 1 kg húsos kápia, kaliforniai vagy grill paprika, akár vegyesen, többféle színben
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál fehérborecet
  • olívaolaj
  • kevés morzsolt oregánó
  • só, frissen őrölt színes bors

Elkészítés: A paprikákat megmossuk, sütőpapírral fedett sütőlapra tesszük, és 200 fokos sütőbe toljuk. Egyszer-kétszer átforgatva addig sütjük, míg a héja feketedni kezd. Ekkor átrakjuk egy tálba, lefedjük, és 10–15 percet pihentetjük, amíg saját gőzében felpuhul a bőre, majd kicsumázzuk, a bőrét lehúzzuk, a magoktól megszabadítjuk, csíkokra vágjuk.

A fokhagymát finomra vágjuk, a paprikához adjuk, enyhén sózzuk, erősen borsozzuk, meghintjük morzsolt oregánóval – vagy ízlés szerint más fűszerrel –, meglocsoljuk a borecettel és az olívaolajjal. Ha szeretnénk hosszabb ideig eltartani, akkor annyi olajat érdemes önteni rá, hogy teljesen ellepje, a hűtőben így akár 2 hétig is eláll, a fűszeres olajat pedig felhasználhatjuk salátákhoz, sült zöldségekhez, húsokhoz.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.