Írd be, mit keresel:

Zabos-sajtos ropogós – isteni keksz kenyér helyett vagy nassolni

Zabkeksz, de nem édes, tökéletes kenyér helyett szendvicsalapnak vagy saláta mellé, de akár csak úgy ropogtatni is, mert kicsit fűszeres és sajtos.

Cookta - 2022.09.30.
Zabos-sajtos ropogós – isteni keksz kenyér helyett vagy nassolni

Aki egészségesebb sós sütire vagy kenyérpótlóra vágyik, annak jól jöhet ez a nagyon finom, hibátlan állagú keksz. Ha hosszúkás lapokban sütjük meg, akkor vendégváró szendvicsek alapja is lehet ez a zabpehely-alapú keksz, egy kis túrót, krémsajtot, szendvicskrémet rákenve, zöldségekkel tálalva, de persze ugyanez magunknak reggelire, uzsonnára vagy vacsorára is elkészülhet belőle.

Dobozva zárva napokig friss marad, könyen csomagolható és vihető munkába, iskolába. Nagy előnye, hogy egyszerűen és gyorsan összeállítható, azonnal süthető, és a fűszerezése is ízlés szerint alakítható. Most egy kis oregánó és lenmag került a sajt mellé a kekszbe, de lehet rozmaringgal, köménnyel, provence-i fűszerkeverékkel, de akár még egy kis curryvel is készíteni. Csudafinom!

Zabos-sajtos ropogós

Hozzávalók:

  • 10 dkg finom szemcséjű zabpehely
  • 1 dl meleg víz
  • 0,5 dl olívaolaj
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál barna cukor
  • 12 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 1 csapott kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 teáskanál oregánó
  • 1 evőkanál lenmag
  • 8 dkg sovány reszelt sajt

Elkészítés: A zabpelyhet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a meleg vizet, elkeverjük, félretesszük.

Egy másik tálkába felütjük a tojást, hozzáadjuk az olívaolajat és a cukrot, villával jól elkeverjük, majd a zabpehelyhez adjuk, összekeverjük.

A lisztet, a sót, a szódabikarbónát, a lenmagot és az oregánót összekeverjük, a zabpelyhes keverékhez adjuk  a reszelt sajttal együtt, majd kézzel összegyúrjuk, gombóccá formáljuk.

Sütőpapírra tesszük, kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk vagy szeletekre vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

180 fokos sütőben 15 perc alatt megsütjük, kivéve hűlni hagyjuk, hogy ropogós, omlós állagukat elnyerjék.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.