Írd be, mit keresel:

3 finom frissítő és élénkítő ital kávé helyett

A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít és felpörget, ráadásul finom is. Önmagában valójában egészséges, ám érdemes mégis keresni néhány alternatívát a "feketeleves" helyett. Mondjuk mindjárt, mit és miért!

Cookta - 2022.10.01.
3 finom frissítő és élénkítő ital kávé helyett

A koffein egy teljesen természetes vegyület, megtalálható többek között a kávéban, a kakaóbabban, a tealevélben és a kóladióban, és eredetileg a növények természetes védelmét szolgálja. Élénkítő hatása mellett a kutatások szerint véd a 2-es típusú cukorbetegségtől és a Parkinson-kórtól, megelőzi a rák bizonyos fajtáinak (száj-, mell-, prosztatarák) kialakulását, vízhajtó hatású, illetve kedvező hatással van a májra és a szívre is. Akkor mi a baj vele?

Ha mondjuk sima presszóként vagy hosszúkávéként juttatjuk a szervezetbe, azzal semmi baj nincs, de legtöbbször tejjel, jókora adag cukorral, szirupokkal vagy – ami semmivel sem jobb – mesterséges édesítőkkel turbózzuk a kávét, és nagyon mást a kóláról, az energiaitalokról és a csokoládéról sem mondhatunk el. Szó sincs arról, hogy ezekről végképp le kellene mondanunk, mert mértékkel belefér, de érdemes azért mással is kiváltani olykor-olykor a koffeinadagunkat.

Rooibos

Teának mondjuk, pedig nem teacserjéből készül, hanem egy Afrikában őshonos bokorféle levele. Nem tartalmaz csersavat, ami azoknak lehet jó hír, akiknek a kávé és a tea gyomorgondokat okoz. Természetes élénkítő hatása mellett méregtelenít, bővelkedik olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium és a cink, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít a fiatalság megőrzésében, sőt jó hatással van az emésztésre és a menstruációs fájdalmakban. Íze enyhe, és nagyon jól passzol hozzá a vanília, a fahéj, bármilyen gyümölcs – ezekkel ízesítve a teát – vagyis herbafőzetet – édesítésre sincs szükség.

Chai

Az indiai gyökerekkel bíró feketetea-alapú ital csupa élénkítő fűszerrel és tejjel készül, nagyon selymes, illatos, melengető finomság, ami magtejjel vagy bármilyen növényi tejjel készítve egészséges és mennyei finom alternatívája a kávénak. Kapható mindenféle fűszerkeverék és eleve bekevert italpor, de nem érdemes ilyenekkel kísérletezni, mert házilag is pofonegyszerűen elkészíthető. A kedvenc receptünket ITT találjátok, videóval.

Karob

Nálunk sajnos a karob besorolódott a bioboltok kínálatába, és általában a kakaó pótlására használják, az egészségtudatosság jegyében. A karob a szentjánoskenyérfa szárított terméséből őrölt por, ami külsőre és ízben is hasonlít a kakaóhoz, azzal a különbséggel, hogy természetesen is kicsit édes és élénkítő hatású. Nagyon gazdag A- és B-vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban, zsírtartalma jóval alacsonyabb a kakaóénál. Mandula- vagy kókusztejjel melegen olyan, mint egy selymes cappuccino.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.