A kávéhoz könnyű hozzászokni, a koffein jótékonyan élénkít és felpörget, ráadásul finom is. Önmagában valójában egészséges, ám érdemes mégis keresni néhány alternatívát a "feketeleves" helyett. Mondjuk mindjárt, mit és miért!

A koffein egy teljesen természetes vegyület, megtalálható többek között a kávéban, a kakaóbabban, a tealevélben és a kóladióban, és eredetileg a növények természetes védelmét szolgálja. Elénkítő hatása mellett a kutatások szerint véd a 2-es típusú cukorbetegségtől és a Parkinson-kórtól, megelőzi a rák bizonyos fajtáinak (száj-, mell-, prosztatarák) kialakulását, vízhajtó hatású, illetve kedvező hatással van a májra és a szívre is. Akkor mi a baj vele?

Ha mondjuk sima presszóként vagy hosszúkávéként juttatjuk a szervezetbe, azzal semmi baj nincs, de legtöbbször tejjel, jókora adag cukorral, szirupokkal vagy - ami semmivel sem jobb - mesterséges édesítőkkel turbózzuk a kávét, és nagyon mást a kóláról, az energiaitalokról és a csokoládéról sem mondhatunk el. Szó sincs arról, hogy ezekről végképp le kellene mondanunk, mert mértékkel belefér, de érdemes azért mással is kiváltani olykor-olykor a koffeinadagunkat.

Rooibos

Teának mondjuk, pedig nem teacserjéből készül, hanem egy Afrikában őshonos bokorféle levele. Nem tartalmaz csersavat, ami azoknak lehet jó hír, akiknek a kávé és a tea gyomorgondokat okoz. Természetes élénkítő hatása mellett méregtelenít, bővelkedik olyan ásványi anyagokban, mint a kalcium, a magnézium és a cink, magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít a fiatalság megőrzésében, sőt jó hatással van az emésztésre és a menstruációs fájdalmakban. Íze enyhe, és nagyon jól passzol hozzá a vanília, a fahéj, bármilyen gyümölcs - ezekkel ízesítve a teát - vagyis herbafőzetet - édesítésre sincs szükség.

Chai

Az indiai gyökerekkel bíró feketetea-alapú ital csupa élénkítő fűszerrel és tejjel készül, nagyon selymes, illatos, melengető finomság, ami magtejjel vagy bármilyen növényi tejjel készítve egészséges és mennyei finom alternatívája a kávénak. Kapható mindenféle fűszerkeverék és eleve bekevert italpor, de nem érdemes ilyenekkel kísérletezni, mert házilag is pogonegyszerűen elkészíthető. A kedvenc receptünket ITT találjátok, videóval.

Karob

Nálunk sajnos a karob besorolódott a bioboltok kínálatába, és általában a kakaó pótlására használják, az egészségtudatosság jegyében. A karob a szentjánoskenyérfa szárított terméséből őrölt por, ami külsőre és ízben is hasonlít a kakaóhoz, azzal a különbséggel, hogy természetesen is kicsit édes és élénkítő hatású. Nagyon gazdag A- és B-vitaminokban, antioxidánsokban és rostokban, zsírtartalma jóval alacsonyabb a kakaóénál. Mandula- vagy kókusztejjel melegen olyan, mint egy selymes cappuccino.