A csokipudingot mindenki ismeri, de csokizselét ki kóstolt már? Még csokisabb, ruganyosabb, nagyon izgalmas az állaga, és nem utolsó sorban nagyon egyszerű elkészíteni. Bármilyen jó minőségű csokoládéból elkészíthető, lehet tej, ét vagy fehér, ki melyiket szereti.

Igazi csokis csábítás maceramentesen, gyerekek és a gumicukor-rajongók kedvence lesz, önmagában is mutatós, de egy kis tejszínhabbal, pirított magokkal - de akár friss gyümölccsel - tálalva pedig még ünnepi desszertként is megállja a helyét. 

Gyakorlatilag csak csoki, cukor, zselatin és víz kell hozzá, de akár tejjel vagy tejszínnel is készíthető, 10 perc munka van vele, elronthatatlanul egyszerű - a legnehezebb rész a pihentetési idő, mármint ezt kivárni...

Csokizselé

Hozzávalók:

  • 25 dkg csokoládé
  • 10 dkg cukor
  • 5,5 dl víz
  • 5 lap zselatin

Valamint:

  • 2 dl tejszín
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • mandula, dió, mogyoró a tálaláshoz

Elkészítés: A csokoládét felkockázzuk, tálba tesszük, és gőz fölött felolvasztjuk, simára keverjük, majd félretesszük.

A zselatint hideg vízbe áztatjuk, hogy felpuhuljon. A vizet és a cukrot egy lábasba öntjük, addig melegítjük, míg a cukor teljesen felolvad. A tűzről levesszük, hozzáadjuk a kinyomkodott zselatinlapokat, kevergetve megvárjuk, míg felolvadnak, majd folyamatos keverés mellett az olvasztott csokihoz adjuk.

A keveréket vízzel kiöblített egy nagyobb vagy több kisebb szilikonformába öntjük, hagyjuk kihűlni, majd 6-8 órát a hűtőben pihentetjük, hogy kellően megszilárduljon.

Tálalás előtt a hideg tejszínt a vaníliás cukorral habbá verjük.

A csokizselé tetejére egy tányért borítunk, óvatosan megfordítjuk, és leemeljük róla a szilikonformát. Ízlés szerint ráhalmozzuk a tejszínt, díszítjük dióval, mandulával, mogyoróval.