Írd be, mit keresel:

Citromos legyezőkalács – foszlós finomság ráérős napokra

Amint megérkeznek a hűvösebb, kuckozósabb napok, akkor jön el a kelt tészták igazi ideje. A duruzsoló sütő, a mindent beöltő vajas sütemény illata a legjobb hangulatjavító - és akkor a foszlós süteményről még nem is beszéltünk...

Cookta - 2023.10.07.
Citromos legyezőkalács – foszlós finomság ráérős napokra

A legyezőkalács elsősorban a német gasztronómiában népszerű, de olyan finom és mutatós, hogy érdemes ellesni. A kinyújtott kelt tésztát olvasztott és ízesített vajjal kenik meg, majd egymásra rakosgatva teszik bele a formába. A megsült kalács minden falatját átjárják így az ízek, a vajtól pedig mesésen foszlós lesz.

A rétegek közé és a tésztába most citrom került, illetve egy kis vaníliás cukor, de készülhet kakaósan, csokisan, vagy ahogy korábbi receptünknél, fahéjasan is, vagy kevésbé édesebb tésztával akár sós változatban, például sajtosan. A készítésnél arra érdemes mindenképpen figyelni, hogy adjunk elég időt a tésztának a kelésre, sőt összeállítás után, a sütés előtt sem árt másodszor is kicsit keleszteni.

Citromos legyezőkalács

Hozzávalók:

  • 2,5 dl meleg víz
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 6 + 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás
  • 50 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 citrom
  • 2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A meleg vizet egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a szárított élesztőt és 1 evőkanál cukrot, elkeverjük, és 10 percet pihentetjük. Ezután hozzáadunk 6 dkg olvasztott vajat, a maradék cukrot, a tojást, a lisztet és a sót, belereszeljük a citrom héját, hozzáfacsarjuk a citrom felének a levét, és elektromos robogép dagasztókarjával 8-10 perc alatt alaposan kidolgozzunk. Gombóccá formázzuk, és konyharuhával lefedve langyos helyen 1 órát kelesztjük.

Közben a vaníliás cukrot egy tálkába tesszük, hozzáfacsarjuk a maradék fél citrom levét, és 6 dkg olvasztott vajjal elkeverjük. Egy hosszúkás, hasáb alakú sütőformát kivajazunk.

A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, finoman átdolgozzuk, majd téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen megkenjük a citromos-cukros vajjal, négyzetekre vágjuk, majd egymásra rakosgatjuk, és az egyik rövidebb végére állított sütőformába berakosgatjuk a tésztakupacokat. Ha megvagyunk, lefektetjük normál helyzetbe, és langyos helyen még 30 percet kelesztjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett 35-40 perc alatt megsütjük. A sütőből kivéve 10-15 percet pihentetjük, majd óvatosan kiborítjuk a formából, és így hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.