Ez a gyönyörű színű, napsárga, selymes és illatos leves a szürke és hűvösebb napokon testet-lelket felmelenget, alakbarát, bármilyen diétába beilleszthető, mindenmentes és kiadós. Nem lehet nem szeretni!

A sárgarépa az egyik legegészségesebb, igazán pénztárcabarát és bárhol beszerezhető zöldség, mégis ritkán használjuk főszereplőként. Ebben a szemvidítő krémlevesben vörös lencsével együtt fő, ami testesebbé és laktatóbbá teszi a levest, így semmiféle sűrítésre, habarásra nincs szükség a tökéletes állag eléréséhez.

Nagyon egyszerű és gyors, kellemesen krémes fogás, ami sokféle módon fűszerezhető - most citrom és római kömény került bele, de nagyon finom naranccsal és gyömbérrel, jól passzol hozzá a koriander vagy a kardamom is, negbolondítható egy kis curryvel és kókuszkrémmel is... Érdemes minél több fűszerkombinációval kipróbálni!

Répakrémleves vörös lencsével

Hozzávalók:

  • 30 dkg sárgarépa
  • 1 kis fej hagyma
  • 10 dkg vöröslencse
  • 1 liter zöldségalaplé (vagy 2 leveskocka)
  • 1/2 citrom leve és reszelt héja
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A répát és a hagymát meghámozzuk, felszeleteljük. Az olajat egy lábasban felforrósítjuk, a zöldségeket rábobjuk, 4-5 percig kevergetve dinszteljük. Közben a vörös lencsét leöblítjük, majd a répához adjuk, ráreszeljük a citrom héját, meghintjük a római köménnyel, átforgatjuk, és felöntjük az alaplével (vagy vízzel, és zöldségleveskockát adunk hozzá). Forrás után mérsékeljük a hőt, és 15 perc alatt megfőzzük.

Botmixerrel pürésítjük a levest, hozzáfacsarjuk a citromlevet, ha szükséges, sózzuk, borsot őrölünk hozzá, aki még selymesebben szeretné, át is passzírozhatja. Ízlés szerint krutonnal vagy levesgyönggyel, pirított magokkal vagy baconnel meghintve tálaljuk.