Írd be, mit keresel:

Quinoás burgerek zöldségesen, egészségesen, sütőben sütve

Csupa zöldség és zamat, kívül ropogós, belül puha, gluténmentes étrendbe vagy diétába is beilleszthető ez a húsmentes fasírt vagy pogácsa, zsiradékot alig látott, rostokban gazdag, de ami a legfontosabb: isteni finom!

Cookta - 2023.10.09.
Quinoás burgerek zöldségesen, egészségesen, sütőben sütve

A gluténmentes quinoa nemcsak köretnek tökéletes, de magas fehérjetartalmának köszönhetően érdemes minél sokrétűbben használni vegetáriánus étrendben. A mostanság ugyancsak menő burgerek mintájára készülhet belőle sült fasírt vagy pogácsa is, ami még vegán változatban is kivitelezhető, elhagyva belőle a tojást és a parmezánt, illetve helyettesítve lenmagtojással – 1 csapott evőkanál lenmagliszt 3 evőkanál vízzel elkeverve –, illetve még egy kevés zabpehellyel kiegészítve.

Jó tudni, hogy a quinoát mindig meg kell mosni, a magok ugyanis egy természetes védőréteggel bírnak, ami a madarak ellen védi a növényt. A legtöbb esetben már megmosva csomagolják, de jobb a békesség, öblítsük le alaposan minden esetben főzés előtt. A zöldségek is variálhatóak, most a legegyszerűbb sárgarépás-cukkinis változatot mutatjuk, de brokkolival, reszelt káposztával, édesburgonyával, zellerrel is bátran kipróbálható.

Zöldséges-quinoás burger

Hozzávalók:

  • 12 dkg quinoa
  • 1 kis fej hagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 közepes cukkini
  • 2 gerezd fokhagyma
  • fél csokor kapor
  • 2 teáskanál magos mustár
  • 5 dkg reszelt parmezán
  • 5 dkg finom szemcsés gm zabpehely
  • 1 tojás
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A quinoát alaposan leöblítjük, forrásban lévő sós vízbe tesszük, és 12-14 perc alatt puhára főzzük, majd leszűrjük.

Közben a zöldségeket megtisztítjuk, lereszeljük, vagy késes robotgépben finomra aprítjuk. Egy serpenyőben 2 evőkanálnyi olívaolajat felforrósítunk, a zöldségeket egyszerre hozzáadjuk, és 3-4 percig dinszteljük, majd egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a leszűrt quinoát, a parmezánt, a zabpelyhet, a finomra vágott kaprot, a mustárt, a zúzott fokhagymát, a tojást, sózzuk és borsozzuk, majd alaposan összekeverjük.

A masszából kisebb maréknyi adagokat csípünk, pogácsává formázzuk, majd sütőpapírral borított tepsire tesszük. 180 fokos sütőbe tolva 20 perc alatt – légkeverés mellett – szép aranyszínűre sütjük.

A kis vega burgereket ízlés szerint fokhagymás tejföllel, zöldfűszeres joghurttal, salátával, de akár buciba téve vagy főzelék, sült zöldség feltétjeként is tálalhatjuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.