Írd be, mit keresel:

10 okos trükk profi szakácsoktól, ami mindenkinek jól jöhet

Tanulni sosem szégyen, különösen nem olyan profiktól, akik egész nap a konyhában ügyködnek, kellő rutinjuk és alapanyag-ismeretük van. Ha egy kanálnyi citromlével vagy vajjal jobbá tehetjük az ételt vagy maceramentessé a sütést, miért ne lesnénk el a praktikákat?

Cookta - 2023.10.10.
10 okos trükk profi szakácsoktól, ami mindenkinek jól jöhet

1. Könnyedebb, lazább szerkezetű és fehérebb lesz a rizs, ha főzéskor egy teáskanálnyi citromlevet adunk hozzá.

2. Tovább friss marad bármilyen zöldfűszer, ha a szárrészüket először nedves konyhai papírtörlővel, majd frissen tartó fóliával körbetekerjük, és így tesszük a hűtőbe.

3. A kellemetlen káposztaszagot megelőzhetjük főzéskor, ha egy kis darabka gyömbért adunk a fejes káposztához vagy a kelkáposztához, amit tálalás előtt egyszerűen eltávolítunk.

4. Ha egy ételhez csak fél fej hagymára van szükség, akkor úgy vágjuk félbe, hogy a gyökeres rész egyben maradjon, majd dobozba téve tegyük a hűtőbe: így tovább friss marad.

5. A karfiolt úgy tudjuk hófehéren megőrizni a főzés során, ha egy kis tejet adunk a főzővizéhez, így nem színeződik el.

6. Ha sütéskor alufóliát használunk, bosszúságot okoz, ha az az ételhez ragad. Ezt megelőzhetjük, ha egy kis hideg vajjal átkenjük a fólia felületét, vagy olajsprével megspricceljük ott, ahol érintkezhet az étellel.

7. A felesleges zsiradékot úgy tudjuk egy levesből vagy szószból a legegyszerűbben eltávolítani, ha 2-3 jégkockát dobunk bele: a zsiradék az olvadó jégkocka köré gyűlik, és egy kanállal könnyedén kiemelhetjük.

8. A fűszerek, és különösen a piros színűek, így a fűszerpaprika is, tovább megőrzik aromáikat, ha légmentesen lezárva a hűtőben tároljuk – így se nedvességet, se szagokat nem szívnak magukba, de illat- és színanyagaik is megőrződnek.

9. A sajtok kiszáradását megelőzhetjük, ha vékony vajréteget kenünk a vágott felületre, így tesszük dobozba, majd hűvös helyre.

10. Befőzéskor nélkülözhetetlen az üvegek és tetők sterilizálása: ezt a legegyszerűbben úgy végezhetjük el, ha tisztára mossuk, hagyjuk megszáradni, majd egy tepsibe tesszük, és 110 fokos sütőbe toljuk 30 percre.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.