Ahogy sokan mások, én is imádom a húslevest, és ha marad lé a hétvégi fogásból, azt sok mindenhez felhasználom. Most egy gyors és zöldséges raguleveshez.

Így van ez a következő levessel is, amit a legtöbben, akik ritkábban főznek, az éttermek választékából ismernek. Nem szeretem a szakácsokat bántani, hiszen én is az vagyok, de sajnos a legritkább esetben sikerül nekik úgy fűszerezni, hogy a kedves vendégnek is tetsszen, pl. a tárkony adagolását szinte mindig túlzásba viszik, vagy a citromot nem lehet benne érezni.

Forrás:
Hajós Ágnes

A most következő receptben szerintem tökéletesek az arányok, sőt, mivel elég laktató, én egy nagy tányérral jól is szoktam lakni, második nélkül.

Tejszínes-tárkonyos csirkeleves

Hozzávalók 4 főre:

  • 40 dkg csirkemell
  • 1 kicsi sárgarépa
  • fél póréhagyma
  • 1 kisebb fehérrépa
  • 10 dkg zöldborsó
  • negyed karalábé
  • 3 maréknyi levestészta
  • 1 púpozott teáskanál szárított tárkony
  • 1 l húsleves
  • 2 evőkanál citromlé
  • 1 dl tejszín
  • 1 teáskanál étkezési keményítő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

 
Elkészítés: Az olívaolajon megpároljuk a vékonyra karikázott pórét, majd rádobjuk a kétcentisre kockázott húst, a tisztított és kicsire darabolt gyökeret és karalábét. A hús fehéredéséig kevergetjük, majd felöntjük a húslével. Felforraljuk, beledobjuk a nagyon vékonyra karikázott répát, a borsót és a tárkonyt, majd 10 percig főzzük közepes lángon, közben lehabozzuk, amennyire tudjuk.

Mikor minden zöldség puha, összekeverjük a keményítőt a tejszínnel, majd simára keverjük egy-két merőkanál levessel, végül hozzáöntjük a többihez. Kicsit összemelegítjük, de már ne forraljuk, elzárjuk a lángot. 
Citromlével savanyítjuk, és fogyaszthatjuk is, külön kifőzött levestésztával kínáljuk.

Forrás:
Hajós Ágnes