Írd be, mit keresel:

Fava, a mindenmentes mediterrán ismeretlen, ami garantált kedvenc lesz

Valószínűleg a menzák gyomorpróbáló és ízetlen, vastag főzeléke lehet az oka, hogy a sárgaborsó nálunk nem túl népszerű alapanyag. Pedig egészséges és olcsó, és jól fűszerezve isteni finom püré készülhet belőle, ami köretként és vega, sőt vegán főételként is remek.

Cookta - 2023.10.11.
Fava, a mindenmentes mediterrán ismeretlen, ami garantált kedvenc lesz

A görögöknél a közétkeztetés nem rombolta le a sárgaborsó jó hírét, Szantorini szigetén pedig igazi nemzeti ételnek számít a belőle készült püré. Egyszerű, egészséges, kiadós és laktató, érdemes vele egy próbát tenni, egy esélyt adni a méltánytalanul mellőzött hüvelyesnek. Citromosan, rozmaringgal olyan finom, hogy csoda! A görögök leggyakrabban aprított hagymával, kapribogyóval vagy olajbogyóval megszórva, olívaolajjal meglocsolva tálalják, olykor előétel, olykor köret, de tükörtojással vagy sült zöldséggel, párolt spenóttal húsmentes egytálételként is kedvelt.

A sárgaborsóról jó tudni:

  • gluténmentes
  • gazdag ásványi anyagokban – kálium, kalcium, magnézium, cink, foszfor, mangán és vas is van benne
  • remek B-vitamin-forrás
  • rostokban és fehérjében gazdag
  • sokáig eláll
  • pénztárcabarát

Fava – görög sárgaborsópüré

Hozzávalók:

  • 20 dkg sárgaborsó
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • csipet cukor
  • 2 babérlevél
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 1,2 liter zöldségalaplé
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 4 evőkanál olívaolaj

Elkészítés: A sárgaborsót egy tálba tesszük, forrásban lévő vízzel felöntjük, hogy bőven ellepje, alaposan átkeverjük.

A hagymát, a répát és a fokhagymát megtisztítjuk, felaprítjuk, egy lábasba tesszük, hozzáadunk 2 evőkanál olívaolajat, a babérlevelet, a cukrot, sózzuk és borsozzuk, tűzre tesszük, és 2-3 percig kevergetve pároljuk, majd hozzáadjuk a leszűrt és lecsöpögtetett sárgaborsót és a zöldségalaplét, beledobjuk a rozmaringot, és 15-20 percig főzzük, amíg a borsó felszívja a folyadék jelentős részét és megpuhul.

Eltávolítjuk belőle a babérlevelet és a rozmaringot, az egészet egy késes robotgépbe átöntjük. Hozzáreszeljük a citrom héját, belefacsarjuk a levét, 2 evőkanál olívaolajat adunk hozzá, és krémesre összeturmixoljuk.

Azonnal tálalhatjuk, ízlés szerint kaprival vagy aprított olajbogyóval megszórva köretként, de sült zöldségekkel megpakolva akár önmagában főételként is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.