A bundás, pongyolában vagy úgynevezett slafrokban sült alma valószínűleg mindenkinél kellemes gyerekkori emlékeket idéz. A sűrű palacsintatésztában megmártott, majd olajban aranyszínűre sütött almakarikák a hűvösebb napok kedvenc uzsonnái, de egy kiadós leves után másodiknak is tökéletes. Egyszerű, olcsó és isteni finom!

A klasszikusan fahéjas vagy vaníliás porcukorral meghintett, aranyszínű bundában krémesre sült almakarikák páratlan illata olyan otthonosságot áraszt, ami a gyerekkort idézi, és ezt még tovább fokozhatjuk és kicsit ünnepivé is tehetjük egy apró trükkel. Ha mézeskalácsos fűszerkeveréket használunk a tészta ízesítésére, akkor még melengetőbb és finomabb lesz, az alma is átveszi a sokféle édes fűszer aromáját. A lakásban pedig olyan mennyei illatok terjengenek, hogy az valami őrület!

Tudjuk, hogy az olajban sült bundás ételekről egyre többen leszokóban vannak, mondván sok felesleges zsiradékot szív magába a bunda. Egy kis trükkel viszont kicselezhetjük ezt az alattomos dolgot: ha a tésztába egy kevés olajat és szódabikarbónát teszünk, akkor ez nem történik meg, sokkal könnyebb is lesz a bunda, és zsiradékot sem szív magába, egyszerűen csak isteni finom, benne a krémesre párolódott almával. 

Bundás alma fűszeresen

Hozzávalók:

  • 10 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 evőkanál olaj
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 1 kávéskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • csipet só
  • 4 szép alma
  • olaj a sütéshez
  • porcukor a tálaláshoz

Elkészítés: A lisztet egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a cukrot, a vaníliás cukrot, egy csipet sót és a mézeskalácsos fűszerkeveréket, szárazon elkeverjük. Egy másik tálba felütjük a tojást, elhabarjuk, felöntjük a tejjel és az olajjal, majd a lisztes keverékhez adjuk, és kézi habverővel simára keverjük. 1 órát a hűtőben pihentetjük.

Az almákat meghámozzuk, a magházat kiszúrjuk, majd félcentis szeletekre vágjuk, vagy először szeleteljük, és utána egy kisebb kör kiszúróval vagy késsel a magházat eltávolítjuk.

Egy serpenyőben 2 ujjnyi olajat forrósítunk, az almákat megmártjuk az átkevert, kissé besűrűsödött tésztában, az olajba tesszük, és oldalanként kb. 2 perc alatt szép aranybarnára sütjük. Kiemeljük, jól lecsöpögtetjük, majd konyhai papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges zsiradékot felszívja.

Porcukorral meghintve melegen vagy langyosan tálaljuk.