A szeszélyes ősz egyik kedvence lehet ez az immunerősítőnek is kiváló, egyszerű és pénztárcabarát leves. Nem a klasszikus francia változat, hanem egy könnyedebb, de laktatóbb, kis zöldséggel és rizzsel gazdagított, melengető finomság.

Hűvös napokon mindig jólesik egy tartalmas, de nem nehéz leves, ami akár könnyű vacsorának magában is megállja a helyét. Ebben a rizzsel és cukkinivel gazdagított hagymalevesben a karamellizált póré és vöröshagyma mellé egy kis fokhagyma is került, így tökéletes mindenféle bacilusok távoltartására és az immunrendszerünk erősítésére, mégsem túl intenzíven hagymás, és diétás étrendbe is tökéletesen beilleszthető.

Az édeskésre karamellizálódott hagymához nagyon jól illik ellenpontnak egy kis sós feta, amit a végén adhatunk a leveshez, de aki krutonnal vagy nyúlósra olvadó reszelt sajttal szereti, természetesen ezekkel is tálalhatja ezt a tartalmas és nagyon finom levest.

Hagymaleves gazdagon, fetával és cukkinivel

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kisebb cukkini
  • 1 dl rizs
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 babérlevél
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 2 liter zöldségalaplé
  • 10 dkg feta sajt
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • kevés aprított petrezselyem
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát, a pórét, a fokhagymát és a cukkinit megtisztítjuk. A pórét vékonyan felkarikázzuk, a hagymát negyedekbe vágjuk, majd felszeleteljük, a fokhagymát finomra vágjuk, a cukkinit apróra kockázzuk.

Az olívaolajat egy fazékba öntjük, hozzáadjuk a hagymákat, meghintjük a cukorral, és alacsony hőmérsékleten dinsztelni kezdjük, 8-10 perc alatt szép sárgára karamellizáljuk. Hozzáadjuk a cukkinit és a rizst, átforgatjuk, majd felöntjük az alaplével. Hozzádobjuk a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk, és takarékon kb. 20 perc alatt készre főzzük, míg a rizs megpuhul.

Tányérokba merjük, fetát morzsolunk a tetejére, meghintjük aprított petrezselyemmel, de kínálhatunk hozzá krutont vagy reszelt sajtot is.