Az vagy, amit megeszel – mondják. Nézzetek csak a tányérotokra, vagy gondoljátok át, mit ettetek ma eddig. Tudjátok, honnan származik a zöldség, a gyümölcs? És biztos, hogy a gojibogyónak, quinoának vagy chiamagnak ne lenne hasonlóan értékes, de lényegesen költségkímélőbb hazai alternatívája? És azt, hogyan tudjátok a narancs, mandarin és grépfrút helyett felturbózni a vitaminraktáratokat télen? Ezekre a kérdésekre kereste a választ Mengyán Eszter, társoldalunk, a Vous.hu főszerkesztője, miközben a Felelős Gasztrohős munkatársával, Vighné Boóc Judittal beszélgetett.

Egészen október végéig szerencsénk van, hiszen bőségesen válogathatunk hazai gyümölcsök és zöldségek közül. Aztán egyik pillanatról a másikra átváltunk banánra, narancsra, mandarinra, grépfrútra. Ezek persze hozzákapcsolódnak az ünnepváráshoz, hiszen télen a narancsban található aromák nemcsak a vitaminraktárakat töltik fel, hanem a hangulatunkra és lelkünkre is jó hatással vannak. De biztos, hogy jól járunk akkor, ha a déligyümölcsöket részesítjük előnyben?

„Elsőre talán megdöbbentőnek tűnik, amit mondok, de két egyforma méretű narancsban és karalábéban ugyanannyi C-vitamin található” – mondja Judit, aki azért hozzáteszi, hogy más a kettő, és természetesen nincs semmi baj azzal, hogy narancsot szeretnénk vásárolni. „Ebben az esetben viszont arra érdemes figyelni, hogy a narancs ne Dél-Amerikából jöjjön, hanem Spanyolországból, és lehetőleg legyen kezeletlen. A bio minden bizonnyal drágább lesz, de egyrészt nem kell mindennap narancsot enni, másrészt ott van az alma, körte, amelyek nagyon jól elállnak télen. Valamint vissza lehet nyúlni a régi dolgokhoz, mint az élelmiszerek elrakása fagyasztással vagy befőzéssel.”

Judit két és fél éve dolgozik a Felelős Gasztrohős csapatában. Azt vette észre, hogy az utóbbi fél-egy évben nagyon megindult valami: egyre inkább odafigyelünk arra, mit eszünk, hol vásároljuk az élelmiszereinket.

A folytatásban a hazai alapanyagokról és a fenntarthatóságról itt olvashattok >>

Forrás:
Design: Kőfaragó Anna, Tartalom: Táptudás