A bolognai talán a legnépszerűbb olasz tésztaétel, bár a klasszikus recept alapján ritkán készül, mivel az elég hosszadalmas, többórányi főzéssel készül. Ez a félórás változat sokkal egyszerűbb, és egy kis trükkel nagyon finom szaftos ragut kapunk.

A bolognainál a legnagyobb hiba, amit elkövethetünk, ha a darált húst morzsásra sütjük. Utána már bármit mesterkedhetünk, a hús a szaftosságát nem fogja visszanyerni. Épp ezért érdemes úgy elősütni a húst, legyen az akár marha, sertés vagy pulyka, hogy forró olajra csípkedjük, majd rázogatva, esetleg csipesz vagy két villa segítségével átforgatva sütjük, amíg egy kis kérget kap. Ez persze csak úgy kivitelezhető, ha egyszerre nincs túl sok hús a serpenyőben, így jobban járunk, ha 2-3 részletben sütjük meg.

Míg az eredeti receptben sárgarépa és zeller is szerepel, itt most ezek elmaradnak az egyszerűség végett, mégis nagyon aromás lesz a szósz, köszönhetően a karamellizált hagymának, a bornak és a fűszereknek. Talán furának tűnik, hogy a kakukkfű, a bazsalikom és a babér mellett fahéj is kerül bele, de nagyon érdemes így kipróbálni, mert nagyon jól passzol a paradicsomos-húsos raguhoz az illatos, édeskés fahéj, nem igazán kiérezhető, de sokkal teltebbé teszi az ízét.

Gyors bolognai szuperszaftosan

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús
  • 1 nagyobb fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • 1 teáskanál szárított bazsalikom
  • 2 evőkanál sűrített paradicsom
  • 1 dl vörösbor
  • 2 dl víz
  • 1 húsleveskocka
  • 1 rúd fahéj
  • 2 babérlevél
  • 40 dkg hámozott, darabolt paradicsom (konzerv is jó)
  • 1 dl tejszín
  • kevés olívaolaj
  • 50 dkg spagetti
  • parmezán a tálaláshoz
  • só, bors

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, finomra vágjuk.

Egy serpenyőt felforrósítunk, beleöntünk 1 evőkanál olajat, majd rácsípkedjük a hús felét, és rázogatva kifehéredésig sütjük úgy, hogy ne morzsálódjon szét, így szaftosabb lesz majd a szósz. Nem kell teljesen átsütni, lesz még alkalma főni. Ha elkészült, egy tányérra kiöntjük, és a hús másik felét is ugyanígy elősütjük, majd a tányérra kiöntjük.

A serpenyőbe 1 evőkanál olívaolajat öntünk, rádobjuk a hagymát és a fokhagymát, meghintjük a cukorral és a kakukkfűvel, és 4-5 perc alatt karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a húst és a sűrített paradicsomot, átkeverjük, felöntjük a vörösborral, és hagyjuk, hogy elpárologjon, majd felöntjük 2 dl vízzel, hozzáadjuk a leveskockát, a fahéjat, a bazsalikomot és a babérokat, valamint a darabolt hámozott paradicsomot. Amint felforrt, takarékra vesszük a hőt, és 10 percig rotyogtatjuk.

Közben a spagettit sós, forró vízben a csomagoláson feltüntetett idő alatt megfőzzük, majd leszűrjük.

A húsos ragut átkeverjük, felöntjük a tejszínnel, megkóstoljuk, és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

A tésztát tányérokra szedjük, a bolognai ragut a tetejükre halmozzuk, és reszelt parmezánnal tálaljuk.