Írd be, mit keresel:

Toggenburger Schlorzifladen – egy nyelvtörő édes pite Svájcból

Svájcból kaptuk ezt a nagyon különleges, finom pitereceptet, a neve talán nekünk nehezen kimondható, de ott mindenesetre az őszi-téli szezon egyik nagy kedvence. Szárított körtéből készül a tölteléke, selymesre sült tejszínkrém borítja, mindez omlós pitetésztában...

Cookta - 2023.10.13.
Toggenburger Schlorzifladen – egy nyelvtörő édes pite Svájcból

Toggenburger Schlorzifladen a becsületes neve, Toggenburg pedig az a vidék, ahonnan származik, a svájci Szent Gallen kantonban található. Ebben a régióban különösen sok körte terem, amit egészben megszárítanak, ez a Schlorzi, és nemcsak pitébe téve használják, de sűrű, fűszeres, édes kenyeret is sütnek vele. A hűvös napok eljövetelével szinte kötelező készíteni a helyi specialitást, de ezt senki nem bánja, mert nagyon finom.

Aszalt körte nálunk is kapható, no nem egészben, és általában szép világos, nem olyan sötét, mint az alábbi receptben, az ottani fajta egészen barnára aszalódik, és a fűszerekkel kiegészítve egy sötét krém lesz belőle. A mi világos körténkkel is kipróbálható, esetleg egy kis aszalt szilvát hozzáadva csalhatunk, hogy szép kontrasztos legyen a lepénykénk.

Toggenburger Schlorzifladen

Hozzávalók egy 32 centis piteformához:

  • 25 dkg liszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 12,5 dkg hideg vaj
  • 1 dl tej
  • 1 csipet sütőpor

A püréhez: 

  • 30 dkg szárított körte
  • 3-4 evőkanál barna cukor
  • 1 kávéskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1-2 evőkanál citromlé
  • 1 evőkanál cseresznyepálinka

A tejszínes öntethez: 

  • 2 dl tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál kukoricakeményítő
  • 1 kis tojás
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés: A szárított körtéket meleg vízzel felöntjük, és néhány órát áztatjuk, majd késes robotgépbe tesszük, és pürésítjük. Hozzáadjuk a püré többi összetevőit, alaposan összekeverjük.

A tésztához a lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a hideg, felkockázott vajat, elmorzsoljuk, majd a többi alapanyaggal gyorsan összedolgozzuk. A tésztát körlappá nyújtjuk, egy pitetálba átemeljük, eligazgatjuk, majd villával megszurkáljuk.

A körtepürét a tésztára öntjük, elsimítjuk.

A tejszínes öntethez a tojást felütjük, hozzáadjuk a kukoricakeményítőt és 1 dl tejet, kézi habverővel simára keverjük, majd a maradék tejet, a tejszínt és a vaníliás cukrot is hozzákeverjük, majd a körtés rétegre öntjük.

180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett kb. 40 percig sütjük, amíg szép aranyszínűre sül a tejszín a tetején.

A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd szeletelve tálaljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.