Időről időre felreppennek olyan vélekedések, hogy a kávé nem egészséges, sőt kimondottan káros a szervezetnek, hogy függőséget okoz, és hogy tulajdonképpen egyfajta drognak is tekinthető. Szerencsére a kutatások épp az ellenkezőjét igazolják!

Sokan kávéval indítják a napjukat, az ebéd lezárása sem képzelhető el nélküle, és valószínűleg nincs olyan felnőtt ember, aki valamilyen formában – italként vagy desszertben – ne kóstolta volna a kesernyés aromájú kávét. Szerencsére a kávékultúra újbóli felvirágzásával egyre többféle fajtával és elkészítési móddal találkozhatunk, és kóstolhatjuk a – számunkra legalábbis – zseniális italt, ami egyértelműen egészséges. Mondjuk is, miért!

1. A kávéban található koffein egy természetes, serkentő, élénkítő hatású vegyület, ami a szervezetbe kerülése után 30–60 perc után kezd hatni. Gazdag antioxidánsokban, véd a szabad gyökök ellen, gátolja az öregedést, jótékonyan hat a bőrre, a legújabb kutatások szerint pedig a 2-es típusú cukorbetegség és a Parkinson-kór, illetve bizonyos rákmegbetegedések (száj-, mell-, prosztatarák) megelőzésében is szerepe van.

2. A kávé serkenti a memóriát, segíti a koncentrációt és élénkíti a reflexeket, a kutatások szerint 100 mg koffein elfogyasztásánál ez világosan kimutatható, ami pl. egy erősebb presszókávéban található. A koffein hatása személyenként változik, és a kávéfajták – a kavébabok, a pörkölés – is befolyásolják az ital élénkítő hatását, így a mérték nem pontosan mérhető.

3. A koffein a fizikai teljesítményre is hatással van: sportot végzőknél figyelték meg, hogy akik edzés előtt 1 órával kávét fogyasztottak – nem cukrosat és sok tejjel –, azoknak a teljesítménye pozitívan változott, legalábbis a vizsgált futást, úszást és biciklizést végző személyeknél.

4. A kutatás azt is állítja, hogy a koffein jótékonyan hat az enyhébb depressziós tünetek esetében is, valamint csökkenti az Alzheimer-kór kockázatát, pontosabban azok, akik napi 2-3 csésze kávét fogyasztanak, kevésbé kitettek a depressziós tüneteknek és az időskori demenciának.

Fontos! A koffein túlzott fogyasztása – mint minden szélsőségesség – kedvezőtlen és veszélyes is lehet! Mivel minden szervezetre másképp hat, ezért mindenkinek magának kell tudnia, hogy mennyi számára a túlzott, de 3-4 csészénél semmiképpen nem több! A túlzott koffein fejfájást, álmatlanságot, stresszt, magas vérnyomást okozhat. Emellett az sem mindegy, milyen formában, mennyi cukorral, tejjel, tejszínnel, sziruppal fogyasztjuk – itt a kalóriák miatt legyünk résen...

Kávéfajták koffeintartalma

  • Eszpresszó, hosszú kávé – 80–130 mg
  • Filterkávé – 50–80 mg
  • Cold brewed, hidegen áztatott – 70–140 mg
  • Instant kávé – 40–50 mg