A hallevesről elsőre mindenkinek a halászlé ugrik be, ami persze nagyon finom, de macerás étel. Érdemes viszont körülnézni a tengerparti népeknél, ők milyen halleveseket főznek, hiszen nekik igazán nagy rutinjuk van a halfélék elkészítésében. A görögök könnyű hallevese például egyszerű, gyors, kiadós, és bármilyen tengeri halból elkészíthető.

Sok zöldség, hal és mediterrán fűszerek, egy kis citrom – semmi sűrítés, habarás, passzírozás –, mégis egy tartalmas, egytálételnek is beillő, alakbarát levest kanalazhatunk. Igaz, hogy a görögországi szigeteken a megtisztított halat egészben, csontostul megfőzik, és ezt az alaplevet használják a továbbiakban, de sima zöldségalaplével, esetleg leveskockával is nagyon ízletes lesz a leves.

A görög hallevesbe alapesetben krumpli, hagyma, sárgarépa és szárzeller kerül, de gazdagítható más zöldségekkel is, fűszerek közül pedig rozmaring, kakukkfű, babér és csillagánizs. Ez utóbbi nagyon különleges aromát ad neki, főleg ha egy kis reszelt citrushéj is kerül a levesbe, a végén pedig némi citromlé... Könnyű, fűszeres csodaleves, bármilyen hallal érdemes kipróbálni!

Halleves görögösen

Hozzávalók:

  • 40 dkg tengeri halfilé (lazac, tőkehal, tilápia, laposhal, pangasius)
  • 2 liter zöldégalaplé
  • 1 fej hagyma
  • 2 szál újhagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 2 sárgarépa
  • 3 közepes krumpli
  • 1 kisebb ág rozmaring
  • 3-4 szál kakukkfű
  • 1 csillagánizs
  • 2 babérlevél
  • csili ízlés szerint
  • 1 citrom vagy lime
  • só, bors

Elkészítés: A halfiléket – akár fagyosan – egy lábasba tesszük, felöntjük a zöldségalaplével, és tűzre téve takarékon 15 percet főzzük. Közben a zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát szálasra, a krumplit és a répát kockára, a szárzellert és az újhagymát felkarikázzuk.

A halakat egy szűrőkanállal kiemeljük a léből, tányérra tesszük. Az összes zöldséget a lébe tesszük, hozzáadjuk a rozmaringot, a kakukkfüvet, a csillagánizst, a babérlevelet és ízlés szerint csilit, hozzáreszeljük a citrom vagy a lime héját, sózzuk, borsozzuk, és közepes tűzön 20 perc alatt a zöldségeket puhára főzzük.

A főtt halat összetördeljük, majd a leveshez adjuk a felaprított újhagymával, belefacsarjuk fél citrom vagy lime levét.

Azonnal tálaljuk, a maradék citromból még mindenki ízesítheti magának a levest.