Írd be, mit keresel:

Egy igazi gyerekkedvenc sok zöldséggel – de mindenki imádja

Gyors, finom, szaftos, sok zöldség, hús és tészta is van benne, édes és sós egyszerre, izgalmas ízkombinációkkal. Svájcban klasszikus kedvencnek számít, a recept küldőjének 12 éves kisfia azt mondta, ha majd később egyedül él, akkor minden nap csak ezt fogja főzni és enni. :)

Cookta - 2023.10.21.
Egy igazi gyerekkedvenc sok zöldséggel – de mindenki imádja

„Hörnli, Ghackets, Öpfelmues“ – ez a neve svájci németül, vagyis szarvacskatészta, darált hús és almapüré. Fura kombináció elsőre, de tényleg nagyon finom, ráadásul a darált hús nemcsak simán meg van pirítva, hanem egy fűszeres, zöldségekkel felturbózott szaftos raguvá párolva kerül majd a tányérra. A húshoz pedig nemcsak tészta a köret, de egy kis gyümölcsös körítés is jár, jelen esetben párolt alma pürésítve. Mi is szívesen párosítjuk gyümölcsszósszal a főtt marhahúst, kínáljuk kompóttal a sült húst – ez nincs is tőle nagyon távol.

Nálunk ismeretlen, de a német vidékeken az almapürét előszeretettel s sokféle módon használják – és milyen jól teszik. A párolt alma pépesítve szószként, de akár sütemény alapanyagként is remek – diétás kekszrecept ITT, de egy kis joghurttal összekeverve egészséges uzsonnának is ideális. Otthon is könnyen elkészíthető, de a német érdekeltségű szuperekben és drogériákban készen is beszerezhető.

Almapüré, ha otthon készítjük

Hozzávalók:

  • 2-3 savanyú alma
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj

Elkészítés: Meghámozzuk az almát, negyedekre vágjuk, kivágjuk a magházat, serpenyőbe tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat és 1 dl vizet. Takarékon 10-15 percig pároljuk, majd összeturmixoljuk.

Fűszeres darált hús tésztával és almapürével

Hozzávalók:

  • 40 dkg darált marhahús
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál vaj vagy 2 evőkanál olívaolaj
  • 1/4 szál póréhagyma
  • 1 szál sárgarépa
  • 1/2 padlizsán
  • 2 teáskanál paradicsompüré
  • 1 dl vörösbor
  • 1 dl erőleves
  • 1 babérlevél
  • 1 teáskanál majoranna
  • 1 dl tejszín
  • só, bors
  • 30 dkg szarvacska vagy rövid makaróni tészta
  • 10 dkg reszelt sajt

Elkészítés: A zöldségeket meghámozzuk, a hagymát, a répát, a pórét és a padlizsánt is apróra felkockázzuk.

A vajat vagy olívaolajat egy serpenyőben felforrósítjuk, a húst rádobjuk, és kevergetve kifehéredésig pirítjuk. Hozzáadjuk a hagymákat, a padlizsánt és a répát, sózzuk, borsozzuk, néhány percig együtt pároljuk, majd a paradicsompürével kicsit összepirítjuk.

Felöntjük a vörösborral és az erőlevessel, hozzáadjuk a majorannát és a babért, és lefedve 10 percet pároljuk, majd a tejszínt is hozzáadjuk, átkeverjük.

Közben a tésztát sós vízben a csomagolásán feltüntetett idő alatt megfőzzük, leszűrjük.

A fűszeres húsragut a tésztával és az almapürével tálaljuk, a tésztát ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.