Házi süti, de a legegyszerűbb fajta, egy kicsit a túrós batyura emlékeztet, de sokkal gyorsabban elkészül. Hétvégén kényeztető reggelinek is ideális, de uzsonnának vagy vendégvárónak is tökéletes.

A ricotta és a leveles tészta jó barátok, édesen és sósan is jól párosítható gyors pitének, batyunak, párnának vagy levélnek. Ha a ricottát egy kevés tojással és étkezési keményítővel összekeverjük, nem enged levet, hanem krémes töltelékké sül a tészta tetején.

Most édesen készült, vaníliával és citromhéjjal, áfonyaszemekkel megpotyogtatva, mesés illattal töltve be a konyhát, de aki sósan szeretné inkább, a tojás és a keményítő mellé keverhet a ricottához egy kis reszelt parmezánt, kakukkfüvet, bazsalikomot, a tetejére pedig cikkekre vágott koktélparadicsom vagy más zöldség, esetleg egy kis sonka vagy bacon is kerülhet.

Így is, úgy is nagyon finom, a tészta roppan, a töltelék krémes, mindez minimális munkával és szupergyorsan. :)

Ricottás-áfonyás leveles párna

Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 30 dkg ricotta
  • 1 tojás
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 2 evőkanál porcukor
  • 1 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • 1/2 citrom reszelt héja
  • 15 dkg áfonya

Elkészítés: A tojást egy keverőtálkába felütjük, villával elhabarjuk. Hozzáadjuk a ricottát, a cukrokat és az étkezési keményítőt, hozzáreszeljük a citromhéjat, és alaposan összekeverjük.

A leveles tésztát kiterítjük, kisebb négyzetekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk, nem túl közel egymáshoz.Mindegyikre 1-1 kanálnyi ricottás krémet rakunk, majd pár szem áfonyát potyogtatunk rá.

180 fokos sütőbe toljuk, és 12-15 perc alatt megsütjük. Langyosra hűlve a legfinomabb, reggelinek, uzsonnának is kiváló.