Írd be, mit keresel:

Selymes tejpuding roppanós karamellel – ez a katalán krém

Sokan összetévesztik a katalán krémet és a hozzá hasonló francia creme brulée-t, valószínűleg azért, mert mindkét desszert tetejét isteni, roppanós karamellréteg fedi. De a katalán krém sokkal egyszerűbb és gyorsabb.

Cookta - 2023.10.21.
Selymes tejpuding roppanós karamellel – ez a katalán krém

Míg a franciák desszertje tejszínnel és vaníliával készül, addig a katalán krém tejjel, fahéjjal és citrom vagy narancs reszelt héjával, más ízvilág. Ráadásul a creme brulée-t klasszikusan vízfürdőben illik megsütni, hosszan és viszonylag alacsony hőfokon, ezzel szemben a spanyolok desszertkedvence folyamatos keverés mellett pár perc alatt egy lábasban elkészül.

Ez a házi tojásos tejpuding önmagában is ellenállhatatlanul finom, akár másképp is ízesíthető, fűszerezhető ízlés szerint, de igazán különlegessé a roppanós karamell teszi a tetején. Ehhez régen egy átforrósított vaslapot használtak, de szerencsére ma már segítségünkre van a konyhai lángszóró pisztoly, amivel pillanatok alatt karamellé varázsolhatjuk a cukrot a katalán krém és a creme brulée tetején.

Katalán krém

Hozzávalók:

  • 4 tojássárga
  • 10 dkg cukor
  • 2,5 dkg étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 1 narancs
  • 1 rúd fahéj
  • cukor a tetejére

Elkészítés: A tejet egy lábasba öntjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a cukor felét, a fahéjat és a narancs reszelt héját, és a tűzről levéve, lefedve 15-20 percet pihentetjük, hogy a tej átvegye a fahéj és a narancs aromáit.

A tojássárgákat egy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a maradék cukrot, simára keverjük, majd az étkezési keményítőt is hozzáadjuk, és ezzel is csomómentesre keverjük.

A meleg, de már nem forró tejet szűrőn keresztül 2-3 részletben a tojásos keverékhez adjuk, mindig elkeverjük, hogy a tojás ne ugorjon össze, majd az egészet visszaöntjük a lábasba, és közepes tűzön, folyamatosan keverve selymes, sűrű krémmé főzzük. Vigyázat, könnyen lekaphat, és akkor pocsékba ment az egész.

A pudingot tálkákba öntjük, a tetejükre fóliát teszünk úgy, hogy a krém felületére simítjuk óvatosan, így nem bőrösödik meg hűlés közben. Ha kihűlt, hűtőbe tesszük legalább 4 órára, de akár egy egész éjszakára, hogy jól lehűljön, és elérje az ideális állagát.

Tálalás előtt a fóliát óvatosan lehúzzuk a tetejükről, egyenletesen meghintjük kristálycukorral, és konyhai karamellizáló vagy flambírozó pisztollyal megolvasztjuk és karamellizáljuk a cukrot. Pár percet hagyjuk, amíg a hideg krém tetején megkeményedik a karamell, majd tálalhatjuk is.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.