Elsőre talán szokatlannak tűnhet az avokádó és a csicseriborsó házassága, hiszen mindkettőből készülhet külön-külön is szendvicskrém, de egyrészt mindig jó újítani és új recepteket kipróbálni, másrészt kiadósabb és alakbarátabb is, ha a kettőt kombináljuk, no meg isteni finom.

Az igazán krémes, selymes hummuszhoz viszonylag sok zsiradékra van szükség, ami többnyire tahini – szezámkrém – és olívaolaj formájában kerül csicseriborsós pürébe. Viszont ha érett avokádót adunk hozzá, akkor már csak egy egész kevés olajra van szükség, és a krém lazítható egy kis vízzel is a tökéletes állaghoz.

Ha fordítva nézzük, az avokádó szempontjából, akkor azért szuper ötlet ez a fúziós kence, mert az avokádó nem tartozik a legolcsóbb alapanyagok közé, és ha vendégvárónak vagy családi vacsorára készítjük, legalább 2 avokádóval kell számolnunk. Ezzel a megoldással viszont könnyedén szaporíthatjuk az egészséges, vegán, mindenmentes szendvicskrémünket, egy praktikus háztartásban pedig mindig akad egy konzerv csicseriborsó.

Avokádós hummusz

Hozzávalók:

  • 20 dkg főtt csicseriborsó
  • 1 érett avokádó
  • 1 citrom
  • 1/2 csokor koriander
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csapott teáskanál őrölt római kömény
  • kevés csilipehely
  • 0,8-1 dl víz
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors

Elkészítés: A főtt és leszűrt csicseriborsót egy késes robotgépbe öntjük, hozzáadjuk a félbevágott, magjától megszabadíttott, héjából kikanalazott avokádót, a finomra vágott fokhagymát és koriandert, a citrom reszelt héját és kifacsart levét, valamint az olívaolajat. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a római köményt és ízlés szerint csilit, és pépesíteni kezdjük, ha szükséges, vizet adunk hozzá, apránként, és addig mixeljük, míg selymes, krémes lesz.

Azonnal tálalhatjuk pirítóssal szendvicskrémnek, vagy kínálhatunk hozzá hasábokra vágott zöldséget, ha mártogatósnak szánjuk.