Könnyű, puha, egészen szivacsos gyönyörűség a marokkói palacsinta, ami turmixgépben készül, a tészta jól ki van habosítva, élesztőt és sütőport is tartalmaz – a kétféle kelesztőtől és a sok benne lévő levegőbuboréktól lesz gyönyörűen lukacsos.
Egyszerűsége mellett nagy előnye ennek puha palacsintának, az úgynevezett baghrirnak, hogy nem kell pihentetni sütés előtt, nincs benne se tojás, se tej, vegán étrendbe is beilleszthető, igaz, Marokkóban olvasztott vaj és méz keverékével locsolják meg tálalás előtt, amit a lukacsos tészta tökéletesen felszív, de ez el is hagyható, vagy más finomsággal pótolható.
A palacsinta készítésekor mindenképpen érdemes betartani a turmixolási időt, hogy kellően habos és könnyű legyen a tészta. Elképzelhető a gríz és a liszt minőségétől függően, hogy egy kicsit sűrű lesz a tészta, ebben az esetben érdemes még egy kis meleg vízzel hígítani, hogy sűrűbb palacsintatészta-állagot kapjunk.
Marokkói palacsinta
Hozzávalók:
Elkészítés: A búzadarát, a lisztet és az élesztőt turmixgépbe tesszük, hozzáadunk 1 csomag vaníliás cukrot, felöntjük a meleg vízzel, és 5-6 percig turmixoljuk. Könnyű és habos lesz, eltűnnek a dara szemcséi, és a kelés is beindul. Ekkor hozzáadjuka sütőport és a sót, és még 4 percig turmixoljuk.
A masszát egy tálba átöntjük. Egy tapadásmentes serpenyőt felforrósítunk, merőkanálnyi tésztát belemerünk, és közepes láng fölött adig sütjük, míg a tészta felülete egészen lukacsos, szivacsos lesz, egybefüggő tésztarészt már nem találunk. Lapáttal kiemeljük, és a többi tésztát is ugyanígy megsütjük.
Tálalás előtt olvasztott vaj és méz keverékével meglocsoljuk.