Írd be, mit keresel:

Tahini házilag – egyszerűbb és olcsóbb, mint a bolti

A tahinit otthon elkészíteni sokkal egyszerűbb és olcsóbb, mint készen megvásárolni. Valamiért elég borsos az ára, ráadásul csak gourmet vagy bio boltokban, esetleg hiperekben kapható. A házi változat ráadásul semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz, a hűtőben pedig 1 hónapig is eláll.

Cookta - 2023.10.28.
Tahini házilag – egyszerűbb és olcsóbb, mint a bolti

A közel-keleti konyha egyik kedvelt alapanyaga a szezámkrém, ami tahini, tehina és t’hina néven is ismert. Elsősorban hummuszhoz használják, de egy kis citromlével és fűszerekkel, zúzott fokhagymával elkeverve salátaöntetként és mártogatósként, sült zöldségek szószaként is fantasztikusan finom vegán alternatíva.

A szezámmagról nem árt tudni, hogy több kalcium van benne, mint a tejben, fehérjében és vasban is igen gazdag, ezért a vegetáriánus és főként a vegán étrendet követők számára fontos a rendszeres fogyasztása. Emellett sok E-vitamint is tartalmaz, amely ismert fiatalító antioxidáns, így mindenki számára előnyös, nem mellesleg pedig finom, és nagyon jól selymesíti, krémesíti az ételeket.

Nemcsak sós fogásokhoz jó, de akár desszertekbe is kerülhet, a zsiradékot és a tojást is kiváltja például ennél a ropogós-omlós zabkeksznél >>

Tahini házilag

Hozzávalók:
15 dkg szezámmag
4-5 evőkanál olaj – szezámolaj, szőlőmagolaj vagy olívaolaj
csipet só

Elkészítés: A szezámmagot száraz serpenyőbe öntjük, és folyamatos kevergetés mellett enyhén megpirítjuk. Vigyázat, mert könnyen megég! Ha kezd illatozni, azonnal egy késes robotgépbe öntjük, hozzáadunk egy csipet sót, és elkezdjük pépesíteni. Hozzáadunk 3-4 evőkanál olajat, és tovább krémesítjük 4-5 percig, ha szükséges, még egy kevés olajat adunk hozzá, hogy sűrű, de folyékony, selymes masszát kapjunk.

Üvegbe töltjük, és a hűtőben tároljuk.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.