A sajtkrémleves igazi életmentő és melengető fogás, hűvös napokon az egyik legjobb gyors fogás, amit cipóban tálalva, egy kis zöldséggel és baconnel gazdagítva akár önmagában is tökéletes önálló vacsora. 

A krémes sajtleves sokféle lehet, olyan egyszerű és gyors, hogy érdemes gyakran készíteni, és kedvünkre variálni. Ha van többféle maradék sajtunk, akkor azoknak új életet adhatunk ebben a levesben, ráadásul minél többféle sajtból készül, annál ízletesebb.

Az alap sajtkrémleves 10 perc alatt elkészül, de ha kicsit felturbózzuk egy kis brokkolival, sült baconnel, és mindezt cipóban tálaljuk, akkor is 20-25 perc alatt megvagyunk, ízekben, illatokban gazdagabb, és a már nem olyan kívánatos, szikkadtabb zsemlét is felhasználtuk hozzá, ezzel a nagyon finom, tartalmas krémlevessel.

Brokkolis sajtkrémleves cipóban

Hozzávalók:

  • 25 dkg brokkoli
  • 20 dkg reszelt sajt
  • 1 púpos evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • 7 dl víz
  • 1 leveskocka
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • kevés reszelt szerecsendió
  • só, bors
  • 4 szelet bacon
  • 4 nagyobb zsemle vagy kisebb cipó

Elkészítés: A brokkolit apró rózsákra szedjük, és 7 dl vízben a leveskockával felforraljuk, 4-5 percig főzzük, majd a brokkolikat szűrőkanállal kiszedjük, félretesszük.

A reszelt sajtot egy lábasba tesszük, hozzáadjuk a lisztet, a pirospaprikát és a szerecsendiót, és kézi habverővel elkeverjük, majd felöntjük a tejjel és a brokkoli főzővizével, és folyamatos keverés mellett felmelegítjük. Sózzuk, borsozzuk, és kevergetve néhány perc alatt sűrűsödésig főzzük, majd hozzáadjuk a brokkolit is, és elzárjuk alatta a tüzet.

A zsemlék kalapját levágjuk, belét kiszedjük, tepsire tesszük, és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt megpirítjuk. Közben a bacont felaprítjuk, és száraz serpenyőben ropogósra sütjük. 

A levest a cipókba merjük, a sült baconnel megszórjuk, azonnal tálaljuk.