Írd be, mit keresel:

Káposztás pogácsa, a tökéletes sós vendégváró

Vannak dolgok, amiket az ember gyerekkorában kifejezetten utál, ilyen volt nálam a káposztás pogácsa (meg minden más káposztás dolog is, többek között).

Cookta - 2023.10.31.
Káposztás pogácsa, a tökéletes sós vendégváró

Aztán a tinédzserkor végére elmegy a kedvünk a lázadástól, és megkóstolunk mindent, amire mások azt mondják, hogy finom. Sőt, szerintem egy kicsit az ízlelésünk is megváltozik, már ami engem illet. Nagymamám a mai napig nem tud napirendre térni afelett, hogy egy vékonyka, rettenetesen finnyás gyerekből egy szakácstudományba szerelmes (majdnem), mindent megevő felnőtt lettem. És most én vívom az evéssel kapcsolatos harcokat a gyerekeimmel, bár a tapasztalataim miatt semmit nem erőltetek, inkább olyat főzök-sütök, ami tuti siker.

Forrás: Hajós Ágnes

Szóval, visszakanyarodva a káposztához, hoztam egy pogireceptet, ami tökéletes arra, hogy a hűtőben már egy hete árválkodó, hirtelen ötlettől vezérelve megvásárolt káposztát felhasználjuk. De ha van maradék párolt káposzta, összevágva az is tökéletes benne. Ja, és a gyerekeim is megették! 🙂

Káposztás pogácsa

Hozzávalók:

  • 40 dkg káposzta
  • 50 dkg liszt
  • 2 dl tej
  • 2 kávéskanál cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 10 dkg + 1 evőkanál kacsazsír
  • só, bors
  • 2 tojás

Elkészítés: A káposztát durvára reszeljük. Egy lábasban felhevítünk 1 evőkanál kacsazsírt, hozzáadjuk a káposztát. Megsózzuk, borsozzuk, kevergetve pirítani kezdjük. Mikor már majdnem puha, 1 kávéskanál cukorral megszórjuk. Addig kevergetjük, míg enyhén megbarnul. Félretesszük, kihűtjük.

A tejet langyosra melegítjük, elkeverjük benne a másik kávéskanál cukrot és az élesztőt, felfuttatjuk.

Egy tálba tesszük a lisztet, a 10 dkg kacsazsírt, 1 tojást és az élesztős tejet. Összegyúrjuk, nedves konyharuhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkán 1 cm vastagra nyújtjuk, elosztjuk rajta a káposztát. Két oldalról középre hajtjuk a tésztát, majd alulról és felülről is.

Forrás: Hajós Ágnes

Forrás: Hajós Ágnes

Ismét vékonyra nyújtjuk (ha kell, lisztet szórunk rá, hogy ne ragadjon), majd megismételjük az előző hajtogatást. Végül 1,5 cm-esre nyújtjuk, késsel megmintázzuk a tetejét, pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk, 180 fokos sütőben készre sütjük.

Forrás: Hajós Ágnes

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.