Írd be, mit keresel:

Könnyű, krémes desszert sütőtökből – fűszeres szuflénak

A sütőtökös piték időszakát éljük, ám ha valakinek nincs kedve vagy türelme a tésztával pepecselni, mégis készítene valamilyen sütőtökös sütit egyszerűen és gyorsan, az most megtalálta az egyik legfinomabb desszertet, a sütőtökfelfújtat. Pillekönnyű, illatos, fűszeres, lisztmentes, és szigorúan véve 4 alapanyag szükséges hozzá.

Cookta - 2023.11.01.
Könnyű, krémes desszert sütőtökből – fűszeres szuflénak

A szuflé a hiedelmekkel ellentétben az egyik legegyszerűbb desszert, pár hozzávalóból és gyorsan összeállítható. A könnyed, levegős textúráját a tojásnak köszönheti, és igaz, hogy összeesik kissé a hűlés során, de ez teljesen természetes folyamat. Ebbe a sütőtökös változatba az édes sült tökön kívül csak tojás, sűrített tej és némi étkezési keményítő szükséges, illetve persze némi fűszer, gluténmentes étrendbe is beilleszthető, és nagyon kellemes, bársonyos finomság.

Fűszerként most őrölt fahéj és szegfűszeg ízesíti a könnyű, napsárga sütőtökös szuflét, de ízlés szerint variálhatjuk gyömbérrel, őrölt kardamommal, vaníliával vagy akár mézeskalács-fűszerkeverékkel, de akár forgatható a tésztamasszába egy kevés mazsola vagy darabolt dió, mandula is…

Édes sütőtökös szuflé

Hozzávalók:

  • 50 dkg sült sütőtök
  • 25 dkg sűrített tej
  • 3 tojás
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • csipetnyi őrölt szegfűszeg
  • 3 evőkanál étkezési keményítő
  • vaj a formákhoz

Elkészítés: A sült, hideg sütőtököt késes robotgépben pürésítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük elektromos robotgéppel. A sárgákat a tökhöz adjuk a fűszerekkel és a sűrített tejjel együtt, habverővel simára keverjük, majd a keményítőt is hozzáadjuk, elkeverjük. A masszát 2-3 evőkanálnyi tojáshabbal fellazítjuk, majd 2-3 részletben az összes habot beleforgatjuk.

Vajjal kikent szufléformákba osztjuk a sütőtökös keveréket, tepsibe tesszük, ujjnyi vízzel feltöltjük a tepsit, 180 fokos sütőbe toljuk, és légkeverés mellett – a formák méretétől függően – 20-25 perc alatt megsütjük.

Melegen vagy langyosan tálaljuk, kínálhatunk mellé csokiöntetet vagy vaníliafagyit.

Diéták

Ajánlott cikkek

Top cikkek

TRÜKKÖZZ A KONYHÁBAN!

Szezonális ötletek

Sütemények

Palacsinta @csokibolondoknak Palacsinta @csokibolondoknak
2016.05.01.
A palacsinta ezer és egy változatban készülhet, de az egyik legnagyobb kedvenc minden bizonnyal a csokis. Lehet kakaós, csokikrémes, nutellás, csokiszósszal meglocsolt, mindegyik favorit. Mi most a palacsintatésztát csokiztuk össze.Egy apró ötlet csupán a liszt egy részét kakaóporral kiváltani, mégis hihetetlenül illatos és finom, intenzíven csokis élményben lehet részünk. Szerencsére a tészta tulajdonságai nem nagyon változnak, a sütésnél nem kell jobban figyelni.