A hűvösebb, nyirkosabb időben gyakrabban nyúlunk a teáskancsó után, és jól is tesszük, mert a tea nemcsak átmelegít és hidratál, de rengeteg jótékony tulajdonsága is van, különösen a mostanság szerencsére divatossá vált zöld teának. Vannak azonban olyan esetek, amikor nem ajánlott a fogyasztása. Jöjjenek az érvek és ellenérvek!

Miért igyunk zöld teát?

1. Kutatások igazolják, hogy napi 1 bögre zöld tea rendszeres fogyasztása jelentősen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Nagyon magas az antioxidáns-tartalma, csökkenti a koleszterinszintet, szabályozza a vérnyomást, így könnyíti a szív munkáját.

2. A zöld tea magas antioxidánsszintje a bőrre is kimondottan jótékonyan hat, fiatalítja, kisimítja a bőrt, ha rendszeresen fogyasztjuk. Kívülről is használhatjuk problémás bőrre, zöld teával átitatott vattapamaccsal érdemes áttörölni a pattanásos, zsírosabb arcbőrt, de kimondottan jótékony akkor is, ha duzzadt vagy karikás szemre tesszük 10 percre.

3. Ma már bizonyított tény, hogy a zöld tea egyik legáldásosabb hatása, hogy zsírbontó, vagyis segít a fogyásban diétázás esetén, mégpedig az úgynevezett epigallokatekin-gallát tartalmának köszönhetően, ami egyfajta antioxidáns, emellett pedig kordában tartja a vércukorszint ingadozását is, így fogyasztása II. cukorbetegségben érintetteknek is jótékony, illetve megelőzhető vele ez a betegség.

Kik és miért ne igyanak zöld teát?

1. Mivel a zöld teában koffein is található, ami sokaknak és sokszor kimondottan jótékony, várandós vagy szoptatós kismamáknak ellenjavallott a fogyasztása, sőt olyanoknak is, akik érzékenyek a koffein élénkítő hatására.

2. A zöld tea nagyobb mennyiségben vashiányt okozhat, a benne lévő tannin ugyanis gátolja a vas és a folsav felszívódását, így vérszegénységgel küzdők inkább kerüljék rendszeres fogyasztását.

3. A zöld tea kerülendő lefekvés előtt, mert koffeintartalma inkább felpörget és nem ellazít. Napindítónak vagy délután tökéletes, de pihenés előtt inkább válasszunk valamilyen nyugtató hatású herbateát, például kamillát vagy citromfüvet.